Agris.cz - agrární portál

Miller: Za krizi na trhu s vepřovým masem mohou i členové AK

20. 11. 1998 | ČTK

Miller: Za krizi na trhu s veprovým masem mohou i clenové AK

PRAHA 20.listopadu (CTK) - Krizi na ceském trhu s veprovým masem zavinili také nekterí clenové Agrární komory CR, kterí levné maso z EU nakupovali. Pro CTK to dnes rekl místopredseda Sdružení soukromých zemedelcu (SSZ) Jan Miller. Proto také SSZ nebude podporovat Agrární komoru v protestech, které spocívají napríklad v blokáde dálnice.

Podle jeho slov je chyba spíš v CR než na strane EU. Jak rekl, MZe by melo tyto firmy postihnout, napríklad omezením prístup k penezum z PGRLF ci SFTR.

Podle Millera se nedalo ocekávat, že by EU v otázce subvencí ustoupila. Ješte pred zapocetím technických konzultací bylo saldo zahranicního obchodu CR s veprovým masem kladné, což je závažný aspekt, který stojí proti zastavení subvencí. Navíc vzhledem k tuzemské spotrebe, která se pohybuje kolem 400.000 tun veprového rocne, nejsou dovozy co do množství nijak výrazné.

Jak rekl, je dobre, že vláda zacala jednat s EU, ale zároven je nezbytné provést objektivní revizi již podepsaných dohod. Tato revize by mela ukázat, jaké množství dovozu dané komodity muže zhroutit tuzemský trh. "Pokud ho dokáže zhroutit dovoz asi peti procent tuzemské spotreby, jako u veprového masa, pak je tuzemský trh velice špatný a je nutné zrevidovat jeho fungování," rekl Miller.

Podle jeho slov je však treba, a to již pro príští rok, prehodnotit rozsah celého ceského zemedelství, který by se mel proti soucasnému stavu zmenšit. "Proste musí odpadnout ty subjekty, které nevydrží tvrdý ekonomický režim v tomto odvetví," dodal Miller.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 20. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:43