Agris.cz - agrární portál

Jedlička: Zemědělství v Polabí hrozí likvidace

18. 11. 1998 | ČTK

Jedlicka: Zemedelství v Polabí hrozí likvidace

HORNÍ CHVATLINY (okres Kolín) 18.listopadu (CTK) - Zemedelství v Polabí hrozí podle bývalého vykoškolského pedagoga a soucasného soukromého rolníka Zdenka Jedlicky likvidace. Zatímco pred rokem 1989 se tu napríklad cukrovka pestovala na více než 8000 hektarech orné pudy, letos jí bylo oseto pouze 1700 hektaru. Do likvidace vstoupily a.s.Union cukr i Kolínská mlékárna.

Na Kolínsku bývalo cukrovkou oseto 22 až 26 procent orné pudy, v soucasné dobe je to kolem peti procent a pocítá se s dalším snížením až o 40 procent. "Pokud se vláda nezacne zabývat zemedelstvím a nepodporí ho, koncíme," rekl dnes Jedlicka v rozhovoru pro CTK.

Zduraznil, že v ceském zemedelství neexistuje zisková komodita. Konkurenceschopnost zemedelcu podle neho klesá a kapitál odchází ve forme restitucí, vysokých nájmu a daní mimo zemedelství. "Zemedelci se zadlužují, dluhy se blíží hodnote jejich majetku a nastane doba bankrotu," predpovedel.

Podle Jedlicky vstupy do zemedelství v uplynulých letech vzrostly až o 250 procent, ceny zemedelských produktu se však zvýšily o pouhých 50 procent, ale v obchodech až o 170 procent. "Za obilí letos dostáváme méne než pred 30 lety," podotkl.

Pro nedostatek penez ze Státního fondu tržní regulace napríklad Polabské mlékárny snížily nákupní cenu mléka o 0,20 Kc na sedm Kc, zrušily príplatky a platí s dvoumesícním zpoždením. Až se ctyrmesícním zpoždením dostávají zemedelci peníze za obilí, jehož cenu snížily levné dovozy. Pokles ceny veprového masa v dusledku dotovaného importu zpusobil na jednom praseti ztrátu až 1400 Kc.

Jaroslava Tumová jw


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:13