Agris.cz - agrární portál

Exportní subvence znamenají podle JČ mlékáren ekonom.likvidaci

18. 11. 1998 | Hospodářské noviny

HN - 18.11.1998

Soucasné exportní subvence znamenají podle Jihoceských mlékáren postupnou ekonomickou likvidaci

Mlékari i zemedelci se obávají krachu

* MZe musí jednoznacne formulovat perspektivy a požadavky na objem produkce mléka, nebo hrozí zpracovatelum i prvovýrobcum vlna bankrotu.

Pokud zustane v platnosti rozhodnutí rady Státního fondu tržní regulace (SFTR) o výši exportních subvencí, povede to podle predstavitelu Jihoceských mlékáren (JcM) ke krachu nejen zpracovatelu mléka, ale následne i rady prvovýrobcu. "Je to postupná ekonomická likvidace," tvrdí o kroku rady SFTR Milan Teplý, generální reditel JcM, které jsou nejvetším zpracovatelem mléka v zemi. Rada SFTR sice po tlaku mlékaru subvence na export másla a sušeného odstredeného mléka, vyhlášené 28. zárí, nedávno zvýšila, ale tím zpracovatele neuspokojila. "Stále exportujeme za ceny výrazne nižší, než jsou výrobní náklady," ríká Jan Stehlík, obchodní reditel JcM. Podnik proto snížil ríjnovou cenu nakupovaného mléka o 4,5 procenta na 7,50 Kc, a tím na prvovýrobce prenesl asi tretinu své ekonomické ztráty. Ta podle duveryhodných zdroju cinila v JcM za ríjen pres tricet miliónu korun. Mezi zemedelci sice rozhodnutí JcM vyvolalo vlnu nevole, ale protesty spíš mírí na vládu než na podnik. V pondelí proto také zástupci jihoceských agrárních komor uzavreli s JcM dohodu o vzájemné podpore pri jednáních s centrálními úrady.

Reditel Agrární komory v Jindrichove Hradci a predseda družstva v Pluhove Ždáru Karel Bednár státu vycítá, že podporoval výrobu trí miliard litru mléka rocne, aby si vytvoril lepší podmínky pri vstupu do EU, ale další kroky nedomyslel. Zemedelci, kterí zacali investovat do nových kravínu, nemají peníze a fakticky zustali v problémech sami. "Nechápu, že stát na jedné strane rozhodne o dotaci 800 miliónu korun pro tento rok na podporu chovu krav s mlécnou produkcí, a pritom nevytvárí podmínky pro export výrobku, které se na domácím trhu neuplatní," zlobí se Teplý. Podle neho však jde o dlouhodobý problém, který se nyní jen vyhrotil. "Stát, respektive Ministerstvo zemedelství, musí jasne formulovat perspektivy a požadavky na objem produkce mléka," ríká Teplý. Takové sdelení pokládá za klícové, protože podnik stojí pred uzavíráním smluv se svými dodavateli a musí rozhodnout, zda v roce 1999 vykoupí 400 miliónu litru mléka pro zpracování na vnitrní trh, nebo o sto miliónu litru víc, které by zahrnuly i výrobu na export. Stehlík pritom upozornuje, že situace kolem exportu ihned využili domácí obchodníci vcetne zahranicních sítí a výrazne snížili své nákupní ceny.

Na protest proti kritickému propadu farmárských cen chystají zemedelci z jižní Moravy na dnešek od 13. do 14. hodiny shromáždení u hranicního prechodu Hate na Znojemsku.

Ceské Budejovice (zdz)


Zdroj: Hospodářské noviny, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:42