Agris.cz - agrární portál

LN: Nomura při zamítnutí fúze odprodá svůj podíl v Radegastu

18. 11. 1998 | ČTK

LN: Nomura pri zamítnutí fúze odprodá svuj podíl v Radegastu

PRAHA 18.listopadu (CTK) - Pokud Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) zamítne fúzi Plzenského Prazdroje s Radegastem, prodá Nomura svuj podíl v Radegastu. O akcie tohoto pivovaru projevilo zájem pet investoru, jednání se vedou predevším s anglickou spolecností Bass. S odvoláním na "dobre informované zdroje" to píší dnešní Lidové noviny (LN).

Bass pritom krome 32procentního podílu v pivovaru Radegast vlastní také majoritu v Pražských pivovarech. Nákupem dalších akcií Radegastu by tak Bass získal významný podíl na výstavu piva v CR. Pražské pivovary mely v lonském roce podíl na trhu pres 14 procent, Radegast pak 13,7 procenta. ÚOHS by mel podle jeho šéfa Stanislava Belehrádka vydat rozhodnutí o povolení ci zamítnutí fúze Prazdroje a Radegastu nejpozdeji do konce mesíce, uvádí list.

Pokud nedojde ani k fúzi, ani k prodeji podílu, nebudou mít samostatne pusobící podniky sílu razantneji vstoupit na zahranicní trh a posílí své domácí pozice. Slabší pivovary tak o konkurenci v žádném prípade neprijdou.

Belehrádkuv úrad své puvodní zamítavé stanovisko zduvodnil obavou z monopolního postavení Radegastu a Prazdroje na trhu, pivovary by získaly na trhu témer 40procentní podíl. Prazdroj i Radegast kontroluje v soucasnosti jeden majitel, IMP Finance, kterou ovládá Nomura.

kt vaj


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:32