Agris.cz - agrární portál

"Šílené krávy" v EU na ústupu, rizika ale zůstávají

18. 11. 1998 | ČTK

"Šílené krávy" v EU na ústupu, rizika ale zustávají

BRUSEL 18.listopadu (zpravodajka CTK) - Pocet prípadu tzv. nemoci šílených krav (BSE) se letos v Evropské unii dále snížil, zverejnila dnes Evropská komise ve své pravidelné zpráve pro Evropský parlament. Zdvojnásobení nových prípadu v Portugalsku, z lonských 30 na dosud letos objevených 66 kusu, spolu s pokulhávající prevencí je ale duvodem k další opatrnosti a zájmu.

Mezi lednem až ríjnem letošního roku bylo v EU objeveno 1567 "šílených krav" proti 4454 prípadum v lonském roce a více než 37 tisícum prípadu v roce 1992, kdy byla tato nemoc na svém vrcholku.

Komise se loni v listopadu zavázala pred parlamentem k vypracování pracovního programu týkajícího se této oblasti a slíbila dvakrát do roka predkládat pravidelné zprávy o jeho provádení.

Od té doby byl jistý pokrok v oblasti prevence, mající za cíl zamezit šírení nemoci, ucinen. Navzdory snahám komise, ríká zpráva, však Rada dosud neprijala spolecný postup ohledne odstranení specifického rizikového materiálu z potravinového a krmného retezce.

Následkem toho nebyla doporucení vedeckého výboru plne vzata v úvahu. Predbežná ochrana proti nemoci šílených krav tak zustává stále neodpovídající potrebám, varuje EK.

Celkove bylo doposud zjišteno na 175 772 prípadu BSE, z cehož 99,7 procenta na území Velké Británie. Naposledy Evropská komise navrhla asi pred dvema týdny zakázat na devet mesícu veškerý vývoz hovezího masa a výrobku z nej z Portugalska poté, co se v této zemi prudce zvýšil výskyt nemoci šílených krav.

Martina Patocková ple


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 00:59