Agris.cz - agrární portál

Protestní akce na Hatích se zúčastnilo na 500 zemědělců

18. 11. 1998 | ČTK

Protestní akce na Hatích se zúcastnilo na 500 zemedelcu

HATE (okres Znojmo) 18.listopadu - Podporu vláde v ohlášených jednáních s Evropskou unií po zastavení subvencovaných dovozu vyjádrilo dnes asi 500 zemedelcu na hranicním prechodu Hate. Jejich hodinová protestní akce mela upozornit na dosavadní bezkoncepcní agrární politiku, na níž doplácí i spotrebitel. "Levné dovozy neznamenají levné potraviny," rekl shromáždeným clen predstavenstva Agrární komory CR Antonín Lenikus.

Zatímco farmárské ceny klesaly týdne o pet až deset procent, potraviny na pultech zlevnily o necelé jedno procento. Neúmerné zisky zpracovatelu a zejména obchodníku platí podle Lenikuse prvovýrobci a všichni obcané státu. "Tlaku zemedelcu je možno využít ve prospech jednání s Unií," upozornil.

V prijatém memorandu požadují chovatelé prasat financní odškodnení od státních institucí, které nebyly schopny zabránit subvencovanému importu veprového masa. V rámci prijetí systémových opatrení chtejí zemedelci vypracovat návrh dodatku asociacních dohod. Jedná se zejména o institut minimální dovozní ceny a dodatkových importních cel.

jma jik (pokr.)

Zemedelci podporili i svolání celorepublikového setkání reditelu a predsedu Agrárních komor do 27.listopadu tohoto roku. Prejí si zde za úcasti premiéra a ministru zemedelství, financí a pro místní rozvoj informovat verejnost o výsledcích jednání s EU ve veci zastavení subvencovaných dovozu.

Lenikus upozornil na ztráty 60 miliónu Kc za poslední tri mesíce jen u zemedelcu v okrese Jihlava. Váží si snah ministra zemedelství Jana Fencla o nápravu stavu, ale zatímco koncem zárí získali chovatelé 35 Kc/kg veprového, po nekolika jednáních však konstatovali propad cen na 20 až 25 Kc/kg. "Musíme hodnotit výsledek," dodal.

Místopredseda zemedelského výboru Poslanecké snemovny Ladislav Skopal ve svém vystoupení pripomnel, že od podpisu smluv s WTO a GATT pred ctyrmi lety neexistuje žádný zákon o ochrane zemedelského trhu. Zájmy zemedelcu mají podle nej hájit i státní úredníci. "Není možné, aby reditel Státní veterinární správy tvrdil, že dovozové maso je lepší maso," uvedl.

Skopal prítomné zemedelce ujistil o snaze Zemanova kabinetu zamezit dovozu subvencovaných agrárních komodit do CR. Unie si pritom údajne uvedomuje, že asociacní dohody byly vuci Ceské republice nerovnoprávné.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:46