Agris.cz - agrární portál

Hlaváček:Zemědělci svými protesty nehájí jen jedno procento HDP

18. 11. 1998 | ČTK

Hlavácek:Zemedelci svými protesty nehájí jen jedno procento HDP

BRNO 18.listopadu (CTK) - Nynejší protesty zemedelcu nehájí jen zájmy oboru se 100.000 pracovními silami, který se podílí jedním procentem na HDP. Všeobecne jde o tretinu práceschopného obyvatelstva, ohroženou subvencovanými dovozy z EU. "Musíme si uchránit základní predpoklady pro podnikání," rekl na dnešním shromáždení u hranicního prechodu Hate na Znojemsku prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek.

Velmi pozitivne hodnotí zahájení technických konzultací s EU a vládní nótu, která je vyvolala. Znepokojilo jej ale stanovisko zemedelské komise v Bruselu. Ceští chovatelé údajne nejsou nyní schopni vyrobit veprové maso pod 54 Kc/kg a mohou si stežovat až po dosažení úrovne zemí EU.

"Na toto je treba okamžité reakce," dodal Hlavácek.

Podle Hlavácka je nutné bezodkladne vybrat skupinku peti až šesti zástupcu ceských zemedelcu, jež by zahájila v EU lobbing v jejich prospech. Investice i v dobe chybejících financí na bežný provoz se pak musí v co nejkratší dobe vrátit ve velkém objemu.

"V Unii jsou pripraveny další dotované komodity," upozornil.

Zmínil mlécné výrobky se schválenou nadstandardní dotací od 50 do 250 procent. Pro úspešné vyrešení situace se tedy agrární sektor musí zkoncentrovat a netríštit své úsilí.

Organizátor posledního protestu se živými prasaty v Brne Karel Zelnícek považuje nyní za hlavního neprítele zemedelcu obchodní retezce. Ty údajne neúmerne profitují na prvovýrobe. Proto chystá další masivní protest s vetší razancí než dnešní shromáždení na Hatích. Bližší údaje však neuvedl.

Ve Ždírci nad Doubravou v okrese Havlíckuv Brod budou ve ctvrtek rovnež protestovat zemedelci ze ctyr východoceských okresu. Silnice v okolí Ždírce má od 11:30 až do 15:00 hodin blokovat 70 kusu zemedelské techniky.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 02:32