Agris.cz - agrární portál

Zemědělci Břeclavska požadují systémové opatření k řešení krize

17. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci Breclavska požadují systémové opatrení k rešení krize

BRNO 17.listopadu (CTK) - Shromáždení všech šéfu okresních Agrárních komor (OAK) ke krizové situaci v zemedelství požaduje do pátku 27.listopadu 1998 predstavenstvo OAK Breclav. Clenové komory zde mají být informováni o výsledku jednání s vládou a oborovým ministerstvem. "Vyzýváme ostatní okresy k podpore tohoto kroku," rekl dnes CTK reditel OAK Breclav Jirí Balga.

V prohlášení, které má CTK k dispozici, požadují zemedelci pozvat k jednání premiéra i ministry zemedelství, financí a pro místní rozvoj. Clenové vlády by meli prezentovat, jaké systémové opatrení prijme kabinet k rešení krize v zemedelství a neutešené situace ceského venkova.

Podle Balgy bude cílem setkání zhodnotit dosavadní opatrení ke zlepšení situace agrárního sektoru, které vláda prijala. Nevyloucil rozhodnutí o prípadné celoplošné razantní protestní akci za prosazení legitimních požadavku ceských zemedelcu.

Celoplošný protest je nezbytný, uvádí se dále v prohlášení. Rozptýlené lokální akce totiž neprinášejí požadovaný efekt a jejich prípadná eliminace ze strany státních orgánu je snadno zvládnutelná.

Protestní akce zemedelcu v posledních dnech vyvolal zejména dovoz dotovaných komodit, které zpusobily prudký pád farmárských cen. Vláda ve snaze zabránit kolapsu na trhu schválila mimo jiné omezení dovozu cukru ze Slovenska na 3500 tun rocne a zavedla i dodatkové clo na import potravinárské pšenice z Madarska.

Pokracující dovoz levného veprového masa z Evropské unie ale muže ceským chovatelum prasat zpusobit do konce roku ztrátu až jednu miliardu korun. Technické konzultace o zastavení importu se zástupci EU se uskutecní ve ctvrtek 19.listopadu v Praze.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:19