Agris.cz - agrární portál

Teplý: Stát musí jasně formulovat požadavky na produkci mléka

17. 11. 1998 | ČTK

Teplý: Stát musí jasne formulovat požadavky na produkci mléka

CESKÉ BUDEJOVICE 17.listopadu (CTK) - Ministerstvo zemedelství musí jednoznacne formulovat perspektivy a požadavky na objem produkce mléka, aby jeho zpracovatelé mohli s dodavateli uzavrít na sklonku letošního roku smlouvy pro rok 1999. Pro CTK to dnes uvedl generální reditel a.s.` Jihoceské mlékárny (JCM) Milan Teplý.

"Pouze na základe techto informací ze strany státních orgánu muže naše firma seriózne rozhodnout, zda v príštím roce vykoupí 400 miliónu litru mléka pro zpracování na vnitrní trh ci 500 miliónu litru, které budou zahrnovat i výrobu na export," rekl.

Pripomnel, že i když byla po intenzivních jednáních zvýšena exportní subvence másla a sušeného odstredeného mléka, je její výše nadále taková, že zpracovatelé exportují za ceny výrazne nižší, než jsou výrobní náklady. Jihoceské mlékárny, které jsou nejvetším zpracovatelem mléka v CR, proto snížily ríjnovou nákupní cenu mléka o 4,5 procenta. Tím na prvovýrobu prenesly asi 30 procent své ztráty.

Rozhodnutí ve veci exportních subvencí znamená podle Teplého postupnou likvidaci zpracovatelu a následne i rady prvovýrobcu.

"Je nepochopitelné, že stát na jedné strane rozhodl pro letošní rok o dotaci ve výši 800 miliónu korun na podporu chovu krav s mlécnou produkcí s cílem dosáhnout potrebné produkce mléka pred vstupem do EU a na druhé strane nevytvoril podmínky pro export mlécných výrobku, které se na domácím trhu neuplatní," uvedl Teplý.

Jakub Sekyra mha


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:14