Agris.cz - agrární portál

Brazilští bezzemci znovu začínají okupovat velkostatky

17. 11. 1998 | ČTK

Brazilští bezzemci znovu zacínají okupovat velkostatky

BRASÍLIA 17.listopadu (CTK) - Brazilské Hnutí bezzemku obsadilo v posledních 48 hodinách pet velkostatku ve státech Pernambuco a Pará na chudém severovýchode zeme v rámci mobilizace, jejíž cíl je urychlit pozemkovou reformu. Oznámil to dnes jeden z vudcu hnutí Carlos Brasileiro.

Podle jeho slov chce hnutí obsadit behem týdne v Pernambuku 30 dalších velkostatku a urychlit tak vyvlastnení pozemku vyclenených pro pozemkovou reformu.

"Situace na venkove se zhorší, rolníci se budou mobilizovat cím dál víc. Pozemková reforma byla 'prioritou' vlády prezidenta Fernando Henriqua Cardosa a ten ted omezuje rozpocet na ni, aby pokryl rozpoctový deficit," rekl Brasileiro.

Cardosova vláda v rámci nedávných úsporných opatrení zamerených na prekonání nynejší težké financní krize omezila rozpocet na pozemkovou reformu o 15 procent.

Predseda Ústavu pro pozemkovou reformu v Pernambuku Abdias Vilar v dnešním rozhovoru pro list Estado de Sao Paulo rekl, že akce Hnutí bezzemku "v praxi nic nezmení, protože ústav je bez penez". Zároven vyslovil znepokojení nad tím, že pozemkoví vlastníci brání funkcionárum ústavu navštevovat statky, které jsou urceny k vyvlastnení, a rekl, že už kvuli tomu musil požádat o pomoc federální policii.

Hnutí bezzemku vzniklo pred patnácti lety. Uvádí, že reprezentuje asi 250.000 rolnických rodin, které nemají pudu. Nyní se aktivizuje po nekolika týdnech relativního klidu.

pz


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 00:17