Agris.cz - agrární portál

MZe odhaduje letos ztráty chovatelů prasat až na miliardu korun

17. 11. 1998 | ČTK

MZe odhaduje letos ztráty chovatelu prasat až na miliardu korun

PRAHA 17.listopadu (CTK) - Bude-li pokracovat dovoz levného veprového masa z EU, muže ztráta ceských chovatelu prasat do konce roku cinit až miliardu korun. Pro CTK to dnes rekla mluvcí ministerstva zemedelství Marcela Dvoráková s tím, že zmínené dovozy poškozují krome samotných chovatelu prasat také ceské obilnárství.

V dusledku dovozu subvencovaného veprového masa z EU se zhroutil ceský trh s touto komoditou. Nákupní ceny jatecných prasat totiž poklesly od letošního zárí ze zhruba 38 Kc/kg živé hmotnosti približne na 27 Kc/kg. Tím podle Dvorákové dochází k likvidaci jednoho z mála dosud prosperujících odvetví ceského zemedelství.

Technické konzultace se zástupci EU o zastavení dovozu veprového masa probehnou ve ctvrtek 19.listopadu v Praze a podle námestka ministra zemedelství pro otázky EU Tomáše Zídka by melo být nalezeno rešení ješte tentýž den.

V prípade, že k dohode s EU nedojde a import veprového se nezastaví, bude na toto téma jednat vláda. Podle Dvorákové již ministerstvo zemedelství pripravilo návrhy na možné rešení vzniklé situace.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:28