Agris.cz - agrární portál

Řadě privátních praxí veterinárních lékařů hrozí zánik

14. 11. 1998 | ČTK

Rade privátních praxí veterinárních lékaru hrozí zánik

HRADEC KRÁLOVÉ 14.listopadu (CTK) - Rade privátních praxí veterinárních lékaru poskytujících služby zemedelské prvovýrobe hrozí zánik. Duvodem je špatná platební morálka zemedelských subjektu zpusobená všeobecne špatným stavem ceského zemedelství, rekl dnes novinárum po snemu Komory veterinárních lékaru CR její viceprezident Karel Daniel.

Platby od zemedelcu mají prumernou dobu splatnosti nekolik mesícu a výjimkou nejsou ani platby jedenkrát za rok, rekl clen predstavenstva komory Zdenek Beneš. Poznamenal, že kolem 70 procent obratu veterináre tvorí léciva, která se musí dodavateli platit okamžite.

Zatím svou praxi pro zemedelce od roku 1991 ukoncila asi tretina veterináru, uvedl Daniel. Pripustil, že duvodem jejich odchodu byl i pokles stavu dobytka v CR po roce 1989 a s ním spojený príslušný "úbytek práce" pro veterináre.

S kritickou platební morálkou chovatelu souvisí i nové ustanovení Profesního rádu komory, podle nehož nesmí veterinár prijmout zakázku chovatele, o nemž ví, že nemá vyrovnané závazky vuci jiným veterinárum. "Výjimkou jsou prípady nadmerného utrpení zvírete nebo ohrožení jeho života," rekl Daniel.

Komora má 1960 clenu, což jsou dve tretiny všech veterináru v CR. Komora je nezávislá na státních institucích. Ve smyslu zákona je odpovedná za ochranu zdraví zvírat a jejich pohody. Její cinnost se týká i ochrany lidského zdraví, tedy bezpecnosti potravin živocišného puvodu.

Zdenek Rychtera ple


Zdroj: ČTK, 14. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:37