Agris.cz - agrární portál

Petřík:Přetlak jatečných prasat z EU může trvat nejméně 9 měsíců

13. 11. 1998 | ČTK

Petrík:Pretlak jatecných prasat z EU muže trvat nejméne 9 mesícu

BRNO 13.listopadu (CTK) - Pokud vláda nezastaví dotované dovozy veprového masa ze zemí EU, bude na tuzemském trhu pretlak jatecných prasat nejméne dalších devet mesícu. Situace na Západe je podle Jana Petríka z firmy Dalant Hranice na Morave velmi zlá a nynejší cena selete s hmotností 23 kg je v prepoctu 403 korun.

"Nebudme naivní, že prestanou dovozy," rekl Petrík nekolika desítkám úcastníku symbolického protestu se živými prasaty v Brne-Komárove. Od holandských kolegu získal v Nizozemí informaci o nadbytku selat nejméne na ctyri mesíce. V budoucnu dále hrozí prudký nárust dovozu z USA, kde nejvetších 50 producentu zvýšilo stavy o 500.000 prasnic a 10 miliónu jatecných prasat.

Nadprodukci lze ocekávat i z Kanady, kde farmári údajne za ctyri roky zvedli stavy prasnic o jeden milión kusu a cena masa v prepoctu ciní prumerne 127 Kc/kg. "Zastavme dovozy, abychom prežili," dodal Petrík.

Predseda Strany venkova Jan Veleba upozornil ve vystoupení na doložku SSG, která umožnuje zvýšit na prechodnou dobu zvýšit dovozní cla. Zemedelci kritizují fakt, že dosud nikdo o doložce v rámci GATT a SWO nejednal. "Týká se všech agrárních komodit a lze ji v nutném prípade použít jako bianco šek," vysvetlil.

Jednání o zastavení dotovaných dovozu veprového masa do CR z Evropské unie se uskutecní v prubehu príštího týdne. Puvodne se s konzultacemi pocítalo do dnešního dne. Ministr zemedelství Jan Fencl predpokládá, že Unie v dusledku prokazatelného poškození ceských zemedelcu prestane veprové maso subvencovat.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:54