Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ustoupili od dálničního protestu v Brně

13. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci ustoupili od dálnicního protestu v Brne

BRNO 13.listopadu (CTK) - Pouze symbolickým protestem, spojeným s vyhnáním nekolika prasat do uzavrené ohrady, skoncila dnes v Brne-Komárove avizovaná akce zemedelcu. "Rozhodli jsme se od vyhnání zvírat na dálnici ustoupit," rekl šéf organizacního výboru protestu Karel Zelnícek.

Zemedelci podle nej respektovali shromáždenou policejní sílu, která byla odhodlána protestní akci zabránit všemi prostredky. Od ranních hodin se v blízkosti dálnicního privadece shromáždili policisté i strážníci se psy a vodním delem. "Proti policii nemá cenu postupovat," dodal Zelnícek.

Zástupci zemedelských podniku prišli se symbolickým vencem s nápisem "Sbohem ceští praseckári" a s transparenty "Bojujeme o prežití ceského venkova" nebo "Na ceském trhu ceské maso". Tímto zpusobem chteli upozornit na situaci v chovech prasat, které se po masivních dotovaných dovozech veprového masa ze zemí EU ocitly v existencních potížích.

Zelnícek pripomnel ztráty chovatelu, které dosahují kolem 16 až 20 korun na kilogram živé hmotnosti prasete. Pro firmu s tisícem prasnic jde o výpadek tržeb zhruba deseti miliónu korun pred koncem roku. Podle zemedelcu se takto plošne likviduje tuzemský agrární sektor.

Clen zemedelského výboru Poslanecké snemovny Pavel Kovácik chápe tuto akci jako projev velké zodpovednosti pred ceským venkovem a spotrebitelem. Za nynejší tristní situaci zemedelcu však podle nej nenese prímou zodpovednost vláda Miloše Zemana. "Viníkem je vláda, která sjednávala pred lety nevýhodné smlouvy na mezinárodní úrovni," sdelil shromáždeným zemedelcum.

Jirí Macík kar


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:51