Agris.cz - agrární portál

Prasata na dálnici dnes upozorní na dovozy dotovaného vepřového

13. 11. 1998 | ČTK

Prasata na dálnici dnes upozorní na dovozy dotovaného veprového

PRAHA 13.listopadu (CTK) - Prasaty, které dnes chtejí vypustit na dálnici z Brna do Prahy, hodlají nespokojení zemedelci varovat vládu pred subvencovanými dovozy veprového masa z Evropské unie. Akce má podle predsedy organizacního výboru protestu Karla Zelnícka zacít v 7:00 hodin u cerpací stanice Benzina v Brne-Komárove. Dovoz prasat do CR letos stoupl desetinásobne proti lonsku, narušil smluvní dodávky s odberateli a zpusobil zemedelcum mezirocní propad cen o 16 korun na kilogram veprového.

Od letošního zárí, kdy byla prumerná nákupní cena jatecných prasat první jakosti v Ceské republice zhruba 38 Kc/kg, poklesla zacátkem listopadu približne na 27 Kc/kg. Dotované veprové se pritom dováží za 23 Kc/kg.

Od pocátku letošního roku bylo do CR dovezeno celkem 15.491 tun veprového masa. V dusledku toho odhadují tuzemští producenti ztrátu jen za ríjen nejméne 270 miliónu korun, pri zachování soucasného trendu by za celý listopad ztráta dosáhla minimálne 405 miliónu korun. Na každý vyvezený metrický cent veprového masa uplatnuje EU od 15.ríjna vývozní subvenci 40 ECU, což je v prepoctu neco pres 14 korun na jeden kilogram.

Ministr zemedelství Jan Fencl ve ctvrtek oznámil, že akci nebude nikomu rozmlouvat. Jednání s EU o zastavení subvencovaných dovozu veprového masa se mají uskutecnit ješte tento týden. V nóte, kterou MZe poslalo prostrednictvím ministerstva zahranicních vecí Rade pridružení CR a EU, informuje o závažném poškození tuzemských producentu veprového masa v dusledku subvencovaných dovozu.

"V prípade, kdyby jednání s EU nevedla ku prospechu ceských producentu a k zastavení soucasných trendu, pak predložím príští týden vláde rešení nezbytné ke zjednání nápravy," upozornil Fencl.

K odvolání akce by zemedelce primelo okamžité zavedení dodatkového cla na import masa ci dotaci každého kilogramu masa v rozdílu mezi dovozní a prumernou prodejní cenou.

V prípade nutnosti chtejí zemedelci o týden pozdeji dopravne paralyzovat Prahu. Agrární komora se od tohoto protestu distancovala, predstavitelé deseti okresních AK jižní Moravy ale na stredu 18.listopadu ohlásili manifestaci u hranicního prechodu Hate na Znojemsku.

aol


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 07:51