Agris.cz - agrární portál

Zemědělci jsou připraveni vypustit na dálnici asi 50 prasat

13. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci jsou pripraveni vypustit na dálnici asi 50 prasat

BRNO 13.listopadu (CTK) - Približne 50 kusu prasat jsou dnes ráno pripraveni vypustit na dálnici v Brne-Komárove zemedelci protestující proti dovozum laciného veprového masa z EU. Na míste akce se sešlo asi 80 chovatelu a kolem dvaceti dopravních prostredku blokuje prilehlé parkovište. Necelá šedesátka policistu a strážníku je však odhodlána této forme protestu zabránit. Predseda organizacního výboru akce Karel Zelnícek již dríve ujistil, že protest se uskutecní v mezích zákona.

Zemedelci údajne nepripustí žádné jednání, které by mohlo vést k obvinení z trestného cinu. V príprave znemožnení pochodu prasat na Prahu ze strany policie je však pripravená náhrada.

"Chystáme drobné prekvapení, neco jako bonbónek na dortu," rekl CTK Zelnícek. Podrobnosti však neuvedl. Pujde prý o zcela zákonné jednání a má presvedcit odpovedné cinitele, že agrární sektor myslí své protesty naprosto vážne.

Zemedelci trvají na svolané protestní akci i pres ctvrtecní tvrzení ministra Jana Fencla, že jednání s EU o zastavení subvencovaných dovozu se uskutecní ješte tento týden. V prípade jejich neúspechu chce ministr vláde ihned predložit rešení k náprave a obává se kontraproduktivity nátlakového jednání.

Negativní reakci rady agrárních firem vyvolal pokles výkupní ceny živých prasat na 25 až 28 Kc za kilogram v predvánocním období. V mesících ríjnu a v prosinci cinily pritom ceny 42 až 45 Kc za kilogram. Farmy s tisícem kusu prasnic tak zaregistrovaly propad v príjmech asi devet miliónu korun.

Jirí Macík ib mha


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:54