Agris.cz - agrární portál

Zemědělci chtějí v pátek vypustit prasata na dálnici do Prahy

12. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci chtejí v pátek vypustit prasata na dálnici do Prahy

BRNO 12.listopadu (CTK) - Približne 80 prasat chtejí v pátek vypustit na dálnici do Prahy nespokojení zemedelci na protest proti subvencovaným dovozum veprového masa. Akce má zacít v 7:00 hodin shromáždením všech úcastníku na volné ploše u cerpací stanice Benzina v Brne-Komárove. Podle predsedy organizacního výboru protestu Karla Zelnícka se zvírata ocitnou na vozovce zrejme o dve hodiny pozdeji.

Dopravní policie však dala na vedomí svou nespokojenost s tím, že živá zvírata mohou na dálnici zpusobit nehodu. Brnenský dopravní inspektorát bude mít v pohotovosti hlídky, které v prípade nutnosti okamžite odkloní dopravu. Motoristé v okolí Brna by z tohoto duvodu meli být ráno opatrní.

Zelnícek upozornil, že pátecní akce bude prvním varováním vládnímu kabinetu. V prípade nutnosti chtejí zemedelci o týden pozdeji dopravne paralyzovat Prahu. Agrární komora se od tohoto protestu distancovala, predstavitelé deseti okresních AK jižní Moravy ale na stredu 18.listopadu ohlásili manifestaci u hranicního prechodu Hate na Znojemsku.

V dopise premiéru Miloši Zemanovi žádali zemedelci o presné zjištení množství dotovaných dovozu a adekvátní náhradu vzniklé škody. K odvolání akce by je rovnež primelo okamžité zavedení dodatkového cla na import masa.

Ministr zemedelství Jan Fencl dnes vyjádril vážné obavy, že protestní akce bude kontraproduktivní, ale nebude ji nikomu rozmlouvat. Jednání s EU o zastavení subvencovaných dovozu veprového masa se mají uskutecnit ješte tento týden. V prípade jejich neúspechu chce ministr ihned predložit vláde rešení ke zjednání nápravy.

Protest podporují i Odborový svaz pracovníku zemedelství s výživy Cech a Moravy a Strana venkova. Upozornili na témer desetinásobný dovoz živých prasat proti lonskému roku a import 9,8 miliónu kilogramu masa za deset mesícu tohoto roku.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 07:51