Agris.cz - agrární portál

Zemědělské odbory zveřejnily "desatero" k rozvoji oboru

12. 11. 1998 | ČTK

Zemedelské odbory zverejnily "desatero" k rozvoji oboru

BRNO 12.listopadu (CTK) - Zemedelství musí za urcité podpory státu vyrábet takové množství komodit, které bude uplatnitelné na trhu. Zakládáním odbytových center je dále treba posílit vliv agrárního sektoru na odbyt a prirozene konkurovat potravinárským retezcum. "Je tu jasný signál k diskusi s odpovednými ciniteli," rekl dnes v Brne šéf Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumír Dufek.

Podle odboráru je nutno rovnež stanovit množství penez, jež se použijí výhradne na údržbu krajiny jako celospolecenskou potrebu. K zabezpecení stabilního prostredí agrárního sektoru a vesnice je nezbytné urcit i ochranu trhu, plne srovnatelnou s okolními státy.

Zemedelci také požadují tvorbu systému podpor s trvanlivostí minimálne pet let. Chybí i jasne stanovené dotacní tituly pro podporu podnikatelu, rešících útlum výroby na orné pude. Jde i o dotace na výrobu hovezího masa a mléka v produkcních i neprodukcních oblastech zeme.

Vliv v kritizovaném zpracovatelském prumyslu mohou údajne zemedelci uplatnit pres Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond. Podniky postrádají dokoncení restitucí a urychlený prodej státní pudy, stejne jako legislativní propojení s EU.

Výše uvedené "desatero" predstavuje názor odboru na významné problémy v zemedelství. Po definici programu rozvoje mají ustat i každorocní prudké pohyby cen jednotlivých komodit.

Dufek k otázce protestních akcí zemedelcu uvedl, že je pro radikální postup. Pri jednáních by však obe strany mely být zdrženlivé. "Pokud budou jednání dlouhá, je treba s lidmi v ulicích pocítat," dodal.

Jirí Macík dp


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 09:48