Agris.cz - agrární portál

Jednání s EU o dovozech vepřového budou ještě tento týden

12. 11. 1998 | ČTK

Jednání s EU o dovozech veprového budou ješte tento týden

PRAHA 12.listopadu (CTK) - Jednání o zastavení subvencovaných dovozu veprového masu do Ceské republiky z Evropské unie, které poškozují tuzemské producenty, by se mela uskutecnit ješte tento týden. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. Ministr predpokládá, že EU bude ochotna akceptovat odbourání exportní subvence na veprové maso.

Jednání se mají konat na základe nóty, kterou MZe poslalo prostrednictvím ministerstva zahranicních vecí Rade pridružení CR a EU, a v níž ji informuje o závažném poškození tuzemských producentu veprového masa v dusledku subvencovaných dovozu. Tyto technické konzultace se podle Fencla uskutecní podle clánku 22, 27 a 34 Evropské dohody.

"V prípade, kdyby jednání s EU nevedla ku prospechu ceských producentu a k zastavení soucasných trendu, pak predložím príští týden vláde rešení nezbytné ke zjednání nápravy," dodal Fencl.

O soucasné situaci, jak rekl, informoval také organizátory pátecní protestní akce producentu veprového na dálnici Brno- Praha. Podle nich by se však problém veprového mel rešit v hodinách a nikoli ve dnech. Fencl podotkl, že nebude zemedelcum rozmlouvat protesty, pokud budou cítit potrebu je uskutecnit, nicméne vyjádril vážné obavy, že pátecní protest chovatelu prasat bude mít kontraproduktivní úcinky.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:49