Agris.cz - agrární portál

Jihočeští producenti mléka požadují dořešit financování exportu

12. 11. 1998 | ČTK

Jihoceští producenti mléka požadují dorešit financování exportu

CESKÉ BUDEJOVICE 12.listopadu (CTK) - Jihoceští producenti mléka nesouhlasí se snížením nákupní ceny mléka za mesíc ríjen a požadují, aby ministerstvo zemedelství a Agrární komora CR urychlene dorešily zpusob financování exportu másla a sušeného odtucneného mléka. Zástupce odbytového družstva MLECOOP Zdenek Houška dnes CTK rekl, že k rešení situace by prispelo také okamžité omezení dovozu dotovaných mlécných výrobku.

Generální reditel Jihoceských mlékáren (JCM) Milan Teplý již pred nekolika týdny upozornil, že vzhledem k nedostatecné podpore vývozu ze strany SFTR jihoceští mlékari bud nevykoupí plánované množství mléka, nebo sníží jeho nákupní cenu. Podle Houšky klesla v ríjnu nákupní cena, kterou JCM platí zemedelcum, ve srovnání se zárím o 32 až 36 haléru na litr mléka. V zárí byla prumerná cena 7,80 koruny za litr.

Houška zduraznil, že z pohledu udržení stavu skotu je pro prvovýrobu naopak prijatelnejší udržet cenu a nevykoupit plánované množství mléka. "Nesouhlasíme s dalšími pripravovanými restriktivními opatreními ze strany zpracovatelu a pro príští rok chceme prostrednictvím našich zástupcu v rade SFTR prosadit minimální garantovanou cenu mléka na úrovni minimálne osmi korun," uvedl Houška.

Ze záveru setkání producentu mléka dále vyplývá, že ve spolupráci s Agrární komorou CR chtejí obsazovat komoditní rady kvalifikovanými zástupci prvovýroby. Hodlají rovnež požádat ministra zemedelství, aby ve zpracovatelských podnicích, kde vlastní akcie PGRLF, vymenil osoby ve statutárních orgánech.

Pokud nebudou požadavky zemedelcu rešeny, pripraví protestní akce s cílem upozornit na neúnosný stav v ceském zemedelství.

Jakub Sekyra kri


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:11