Agris.cz - agrární portál

Podle policie by prasata na dálnici mohla způsobit katastrofu

12. 11. 1998 | ČTK

Podle policie by prasata na dálnici mohla zpusobit katastrofu

BRNO 12.listopadu (CTK) - Katastrofu na dálnici by mohla podle policie zpusobit poplašená prasata, kdyby zemedelci dostáli svému slovu a v pátek vypustili prasata na dálnicní privadec v Brne-Komárove na protest proti dotovaným dovozum veprového ze zahranicí. Pokud budou zemedelci trvat na vypuštení prasat, policie bude nucena prísne zakrocit, rekl dnes CTK Václav Hemerka z brnenského dopravního inspektorátu, který je presvedcen, že chovatelé od tohoto zpusobu protestu upustí.

"Na dálnici a v jejím okolí máme již nyní spoustu nehod a to po nich nebehají prasata. Co by se stalo, kdyby na ní nekdo tato zvírata vypustil, lze jen težko predpovedet," poznamenal Hemerka. Doplnil, že již od rána bude mít policie v pohotovosti nekolik dvouclenných hlídek, které budou v prípade nutnosti okamžite pripraveny odklonit z dálnice dopravu. Presto by ale motoristé projíždející nad ránem kolem Brna meli být opatrní.

Na chystanou akci zemedelcu zareagovali i ochránci zvírat, kterí oznacili prípadné vyhnání prasat na dálnici za porušení zákona na ochranu zvírat. Pro zvírata by totiž podle nich celá akce znamenala neúmernou zátež.

Zemedelci chtejí tímto zpusobem protestovat proti vysokým ztrátám, které jim pusobí dotovaný dovoz veprového masa za cenu 23 korun za kilogram. V dopise premiéru Miloši Zemanovi požádali zemedelci o zjištení množství dovozu a adekvátní náhradu škod, které chovatelum vznikly neprodejností jejich výrobku. K odvolání akce dále požadují okamžité zavedení dodatkového cla na import masa ci dotaci každého kilogramu masa v rozdílu dovozních a prumeru prodejních cen.

Vladimír Klepác nth mal


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:17