Agris.cz - agrární portál

Veleba:Pokračující dovozy vepřového dále ničí domácí zemědělce

12. 11. 1998 | ČTK

Veleba:Pokracující dovozy veprového dále nicí domácí zemedelce

BRNO 12.listopadu (CTK) - Pokles farmárských cen veprového o 30 procent z 38,50 Kc/kg v polovine zárí na nynejších 27 Kc/kg dále ohrozil domácí zemedelce. Prumerná cena masa na pulte šla pritom dolu pouze o 2,4 procenta na necelých 109 Kc/kg. "Možná nejnižší dovozová cena 22 Kc/kg zlikviduje ceské chovatele prasat," rekl dnes v Brne predseda Strany venkova Jan Veleba.

Dusledkem kolapsu spojeného s pádem spotreby o dva milióny tun krmného obilí bude zhroucení jeho cen a potíže pestitelu. Na masivní import masa doplatí v záveru spotrebitelé a na venkove povede k dalšímu rustu nezamestnanosti. "Hranice rentability je v tuzemsku 34 Kc/kg," pripomnel Veleba.

Vláda podle nej nevyužila standardní možnosti v rámci GATT a SWO. Jde napríklad o doložku SSG, která umožnuje na urcité období zavést dodatkové clo nebo dovozní prirážku u zemedelských komodit. Intenzitu importu mohou pritlumit také zooveterinární opatrení.

"Problémy vyžadují jednání a ta se dosud nekonala," uvedl Veleba s tím, že strana podporuje pátecní blokování dálnice z Brna do Prahy na protest proti vládní necinnosti.

Strana venkova vyhlásila i verejnou soutež o cenu "Škudce zemedelství roku". Obdrží ji firmy ci jednotlivci, kterí svou cinností významne prispívají k likvidaci agrárního sektoru nebo zhoršení kvality potravin. Pražský sekretariát udelí diplom s cernou stuhou vítezi na konci hospodárského roku.

Jirí Macík ple


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:05