Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zablokují ve středu 18.listopadu hraniční přechod Hatě

11. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci zablokují ve stredu 18.listopadu hranicní prechod Hate

JIHLAVA/BRNO 11.listopadu (CTK) - Na hranicním prechodu Hate na Znojemsku budou ve stredu 18.listopadu odpoledne protestovat jihomoravští zemedelci proti kritickému poklesu farmárských cen zpusobeném dotovanými dovozy ze zemí EU. Rozhodli o tom predstavitelé agrárních komor z deseti jihomoravských okresu v Brne, rekl dnes CTK clen predstavenstva AK CR Antonín Lenikus.

Podle nej by manifestace mela být pokojná, prujezd vozidel na prechodu by nemel být zcela zablokován. Z každého okresu by však melo do Hatí dorazit kolem 50 lidí a celkem zhruba 70 kusu techniky naložené zemedelskými produkty.

"Farmárské ceny klesly o deset až 25 procent," podtrhl Lenikus. Napríklad jen v okrese Jihlava pokles cen u mléka, veprového a obilí predstavuje za poslední tri mesíce ztrátu minimálne 60 miliónu Kc. "Stejne vysoké jsou celorocní státní dotace plynoucí do regionu," zduraznil.

Pokud by tato cenová úroven trvala i príští rok, ztráty by cinily 200 miliónu korun a vetšina zemedelských podniku by se ocitla v likvidaci, uzavrel Lenikus.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 11. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 13:01