Agris.cz - agrární portál

ÚOHS povolil spojení Bohemia Sektu a Vína Mikulov

10. 11. 1998 | ČTK

BRNO 10.listopadu (CTK) - Spojení podniku Bohemia Sekt, Ceskomoravská vinarská akciová spolecnost a Víno Mikulov povolil Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Fúze neomezí soutež na relevantním trhu a v oboru šumivých vín nezjistil úrad takové bariéry, které brání vstupu nových subjektu. CTK to dnes sdelil mluvcí ÚOHS Ivo Skoumal.

Podle nej Belehrádkuv úrad konstatoval, že výhody propojení podniku prevýší újmu na hospodárské souteži. Jmenoval rozšírení sortimentu výrobku, optimalizaci výrobních nákladu a modernizaci technologií. "Tímto lze cástecne kompenzovat prudký vzrust cen nákladových položek," dodal.

Fúze se má príznive projevit i v prvovýrobe. Bohemia Sekt hodlá sama zakládat nové vinice a podporovat i ostatní subjekty na jižní Morave. Formou zálohy chce podnik zabezpecit napríklad nákup sazenic révy nebo chemických ochranných prostredku, které pestitel splatí dodávkami hroznu.

Skupina Bohemia Sekt s 23procentním podílem na tuzemském trhu letos plánovuje prodej 30 miliónu litru vína. Z toho 23 miliónu litru ciní prodej materské spolecnosti Bohemia Sekt a sedm miliónu litru má prodat Víno Mikulov. Obrat skupiny mezirocne by mel posílit o 100 miliónu Kc na 1,4 miliardy korun.

Bohemia Sekt vlastní ve Vínu Mikulov podíl 33 procent, což jí vzhledem k jednání hlavních akcionáru PPF a KIS zajištuje majoritu. Dalších 20 procent získala firma od PGRLF. Moravskou firmu ovládá Bohemia Sekt od 14.února 1997.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 10. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 20:31