Agris.cz - agrární portál

Agrární komora vyzývá SFTR ke změně zásad dotovaných vývozů mlék

10. 11. 1998 | ČTK

Agrární komora vyzývá SFTR ke zmene zásad dotovaných vývozu mléka

PRAHA 10.listopadu (CTK) - K bezodkladné úprave zásad pro subvencní vývozy mlékárenských výrobku vyzvala komoditní rada Agrární komory CR (AK) Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR). Zásady doporucuje AK upravit tak, aby mlékárny mely jistotu, že bude uhrazena jejich ztráta pri exportu. CTK o tom dnes informoval predseda komoditní rady AK pro mléko Jirí Zelenka.

Podle jeho prohlášení jsou práve stávající pravidla SFTR jednou z prícin soucasného poklesu stavu skotu v CR. Za další prícinu považuje komoditní rada AK rostoucí dovozy mléka a mlécných výrobku v dusledku zvyšování exportních subvencí EU. Na vine je také stagnující tuzemská spotreba mlécných výrobku, která je výrazne nižší než ve vyspelých evropských státech.

Stavy dobytka v CR podle AK v prubehu transformacního období poklesly na polovinu. Základní stádo krav je v soucasné dobe na hranici reprodukcních schopností pro výrobu masa.

K rešení situace žádá komoditní rada AK také chovatele dojnic, mlékárny, SFTR a MZe spolu s Ministerstvem zdravotnictví, aby se zapojili do podpurných akcí na zvýšení spotreby mléka a mlékárenských výrobku. Zároven AK mimo jiné vyzvala zúcastnené strany k uzavírání dlouhodobých smluv, které by krome objemu dodávek obsahovaly ujednání o postupném približování cen úrovni EU.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 10. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:16