Agris.cz - agrární portál

Skopal: Chovatelé by neměli týrat prasata, doporučuji použít hnů

9. 11. 1998 | ČTK

Skopal: Chovatelé by nemeli týrat prasata, doporucuji použít hnuj

BRNO 9.listopadu (CTK) - Chovatelé prasat, kterí chtejí v pátek protestovat proti dotovaným dovozum veprového masa vyhnáním prasat na dálnici z Brna do Prahy, by nemeli ke svým cílum zneužívat zvírat. Novinárum to dnes rekl predseda jihomoravské CSSD Ladislav Skopal. Zduraznil, že vyhnat prasata v den demonstrace na dálnici se mu zdá kruté, i když není ochráncem zvírat. "Místo toho by meli vyklopit kupku hnoje u dverí tech poslancu, kterí hlasují proti zemedelství," doporucil poslanec sociální demokracie.

Prasata, která by mela být vyhnána na dálnici, nejsou podle Skopala na tak velkou zátež, jakou je beh, zvyklá. "Nápad s hnojem se mi zdá vtipnejší a jiste stejne mediálne zajímavý," zduraznil Skopal. Doplnil, že pokud by chovatelé nevedeli, pred cí dvere mají hnuj vyklopit, rád jim nabídne kdykoli svoji pomoc. Na požádání je jim prý ochoten dodat doklady o tom, jak který z poslancu hlasoval o záležitostech týkajících se zemedelství.

Skopal rekl, že o svém návrhu s kupkami hnoje jednal nejen s predstaviteli Agrární komory CR, ale i vedením svazu zemedelských družstev. Zda se rozhodnou pro jeho doporucení, zatím neví.

Nabídková cena 23 korun za kilogram veprového masa v dusledku dotovaných dovozu pusobí zemedelským podnikum vysoké ztráty. V dopise premiéru Miloši Zemanovi požádali zemedelci o zjištení množství dovozu a adekvátní náhradu škod, které chovatelum vznikly neprodejností jejich výrobku. K odvolání akce dále požadují okamžité zavedení dodatkového cla na import masa ci dotaci každého kilogramu masa v rozdílu dovozních a prumeru prodejních cen.

Vladimír Klepác mhm kš


Zdroj: ČTK, 9. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:06