Agris.cz - agrární portál

Ochránci zvířat: Vyhnat prasata na dálnici je týrání i hloupost

6. 11. 1998 | ČTK

Ochránci zvírat: Vyhnat prasata na dálnici je týrání i hloupost

PRAHA 6.listopadu (CTK) - Za nápad "sebestredného hlupáka a ignoranta" oznacil predseda Ligy na ochranu zvírat CR Radovan Valeš zámer zemedelcu hnát v pátek 13.listopadu stádo prasat po dálnici z Brna do Prahy. Pokud by se akce uskutecnila, jednalo by se bezpochyby také o porušení zákona na ochranu zvírat, rekl dnes Valeš CTK.

Zemedelci chtejí zmínenou akcí protestovat proti dotovaným dovozum veprového masa z EU do CR a vynutit si po vláde Miloše Zemana (CSSD) záruky na dotovaný výkup masa a okamžité zavedení dodatkového cla na import masa.

"Pro zvírata to bude znamenat neúmernou zátež," zhodnotil Valeš chystanou akci zemedelcu s prasaty a dodal: "Tato prasata za celý svuj život nepoznala nic jiného než uzavrené prostory, náhlý presun do otevreného prostoru u nic vyvolá stres. Navíc na chuzi nejsou vubec zvyklá."

Další organizace, Skupina pro zvírata pri Ceském svazu ochráncu prírody, upozornila na znení zákona na ochranu zvírat proti týrání, který napríklad zakazuje "nutit zvíre k výkonum, které neodpovídají jeho biologickým schopnostem" nebo "chovat zvírata v nevhodných podmínkách". Chuze a chov prasat na dálnici jsou podle predsedkyne skupiny Dity Michalickové jasným porušením tohoto zákona. Respektovat zákon musí podle ní i dopravní policie pri zajištování bezpecnosti provozu.

Predseda organizátoru protestu zemedelcu Karel Zelnícek negativní stanoviska veterináru a ochráncu prírody dnes oznacil za demagogii. Dálnicní protest se živými zvíraty je podle nej zástupný problém. Vyzval ochránce prírody, aby svou aktivitu celorocne projevovali na kterékoli farme s prasaty, kde rocne uhyne až pet procent zvírat. Potvrdil, že usilovne jedná s dálnicní policií o technické stránce celé veci.

Podle Valeše pro neho osobne není prekvapením, že podobné jednání vychází práve od zemedelcu. Jejich vztah ke zvíratum byl v minulosti charakterizován pojmem "živocišná výroba" a tento postoj k živým bytostem jako k výrobním nástrojum dále pretrvává, rekl Valeš.

Alice Blažková hš


Zdroj: ČTK, 6. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 22:45