Agris.cz - agrární portál

Chovatelé prasat jednají s policií o dálničním protestu

6. 11. 1998 | ČTK

Chovatelé prasat jednají s policií o dálnicním protestu

BRNO 6.listopadu (CTK) - Na protest proti dotovaným dovozum veprového masa stále hodlají chovatelé prasat v pátek 13.listopadu vyhnat stádo prasat na dálnici z Brna do Prahy. Pro CTK to dnes zopakoval šéf organizacního výboru protestu Karel Zelnícek. Potvrdil, že usilovne jedná s dálnicní policií o technické stránce celé veci. Zemedelci nechtejí údajne vyvolávat problémy, hodlají se chovat zákonným zpusobem a nedopustit se trestných cinu. "Policie není náš neprítel," dodal.

Dálnicní policie již oznámila, že by v žádném prípade nebyla se zemedelci solidární. "Prasata na dálnici nepatrí," rekl CTK reditel dálnicního oddelení ve Velkém Beranove Jaroslav Novák. Dodal, že na dálnici mohou podle zákona pouze motorová vozidla s konstrukcní rychlostí nad 50 kilometru v hodine, "a to prasata nejsou".

Akce se nelíbí ani ochráncum zvírat. Zelnícek negativní stanoviska veterináru a ochráncu prírody oznacil za demagogii. Dálnicní protest se živými zvíraty je podle nej zástupný problém. Vyzval ochránce prírody, aby svou aktivitu celorocne projevovali na kterékoli farme s prasaty, kde rocne uhyne až pet procent zvírat.

Nabídková cena 23 Kc za kilogram veprového masa v dusledku dotovaných dovozu pusobí zemedelským podnikum vysoké ztráty. V dopise premiéru Miloši Zemanovi požádali zemedelci o zjištení množství dovozu a adekvátní náhradu škod, které chovatelum vznikly neprodejností jejich výrobku. K odvolání akce dále požadují okamžité zavedení dodatkového cla na import masa ci dotaci každého kilogramu masa v rozdílu dovozních a prumeru prodejních cen.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 6. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:52