Agris.cz - agrární portál

EU uvalila dočasné embargo na portugalské hovězí

4. 11. 1998 | ČTK

EU uvalila docasné embargo na portugalské hovezí

LISABON 4.listopadu (CTK) - Docasné embargo, které dnes uvalila Evropská komise na portugalské hovezí maso, prijde zemi na více než 70 miliónu dolaru. Informuje o tom dnes agentura AFP s odvoláním na portugalské ministerstvo zemedelství.

Portugalsko je ctvrtou zemí Evropy, která je nejvíce postižena bovinní spongiformní encefalopatií (BSE, nemoc šílených krav). Za letošní rok zaregistrovalo 67 nových prípadu.

Embargo se týká pouze exportu z Portugalska a bude trvat 18 mesícu pro živá zvírata a devet mesícu pro hovezí maso a výrobky z neho. Do té doby by mel Lisabon zlikvidovat ohniska BSE a dostat ji pod kontrolu.

Portugalsko vyváží mnohem méne hovezího masa než nakupuje. V roce 1997 vyvezlo 1729 tun hovezího v cene 4,19 miliónu dolaru.

Lisabon však dostane od Evropské unie financní pomoc, která je urcena na aplikaci opatrení nezbytných k vymýcení BSE. Evropský komisar Franz Fischler minulý týden oznámil, že EU ponese cást nákladu zpusobených embargem; jejich výše však bude teprve stanovena.

Podle odhadu portugalských chovatelu hovezího dobytka by odškodné vyplacené Bruselem za období 18 mesícu embarga melo dosáhnout 146 miliónu dolaru.

pel ple


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 18:27