Agris.cz - agrární portál

Zemědělci chtějí 13.listopadu vyhnat prasata na dálnici do Prahy

4. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci chtejí 13.listopadu vyhnat prasata na dálnici do Prahy

BRNO 4.listopadu (CTK) - Stádo približne 500 až 1000 kusu prasat chtejí hnát zemedelci po dálnici z Brna-Komárova až do Prahy na protest proti dotovaným dovozum veprového masa. Akce má zacít v pátek 13.listopadu a potrvá až do vyhlášení záruk vlády na dotovaný výkup masa. "Zatím se pripojilo 20 podniku," rekl dnes CTK predseda predstavenstva zemedelské a.s.Pojihlaví a šéf organizacního výboru protestu Karel Zelnícek.

V dopise premiéru Miloši Zemanovi žádají zemedelci o zjištení množství dovozu a adekvátní náhradu škod, které chovatelum vznikly neprodejností jejich výrobku. K odvolání akce dále zemedelci požadují okamžité zavedení dodatkového cla na import masa.

"Pokud Asociacní dohody zavedení cla neumožnují, požadujeme dotaci každého kilogramu masa v rozdílu dovozních a prumerných prodejních cen," uvedl dále Zelnícek. Podle nej jsou chovatelé v kritické situaci a výpadek podniku s 1000 kusu prasnic ciní za poslední mesíc kolem osmi miliónu korun.

Doplnil, že ztráty agrární firmy o výmere 3000 hektaru ciní asi deset až 15 miliónu Kc. Kritizoval rovnež údajne váhavý postoj Agrární komory CR a jejího prezidenta Václava Hlavácka. "Ješte dva týdny a na domácím trhu s masem bude zameteno," dodal.

Ve stredu 11.listopadu od 14:00 hodin má v Delnickém dome v Brne-Juliánove zacít schuzka prípravného výboru. Poradatelé zde ocekávají úcast zástupcu všech krachujících zemedelcu z celé CR. O soucinnost požádají i veterináre a ochránce prírody.

Podporu avizované protestní akci dnes vyjádril i Odborový svaz pracovníku zemedelství s výživy Cech a Moravy. Upozornuje na témer desetinásobný dovoz živých prasat proti lonskému roku a import 9,8 miliónu kilogramu masa za deset mesícu tohoto roku. Po likvidaci zemedelství se rozhodne zvýší ceny, uvádí se v prohlášení, které má CTK k dispozici.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:01