Agris.cz - agrární portál

Policie: Prasata na dálnici nepatří, proti akci zasáhneme

4. 11. 1998 | ČTK

Policie: Prasata na dálnici nepatrí, proti akci zasáhneme

BRNO/JIHLAVA 4.listopadu (CTK) - Dálnicní policie by v žádném prípade nebyla solidární se zemedelci, kterí chtejí na protest proti nadstandardne dotovaným dovozum veprového masa ze zemí Evropské unie do Ceské republiky hnát 13.listopadu prasata po dálnici z Brna do Prahy. Akce se nelíbí ani ochráncum zvírat.

"Prasata na dálnici nepatrí," rekl CTK reditel dálnicního oddelení ve Velkém Beranove Jaroslav Novák. "Z bezpecnostních duvodu bychom se zemedelci v žádném prípade nemohli být solidární," vysvetlil. Dodal, že na dálnici mohou podle zákona pouze motorová vozidla s konstrukcní rychlostí nad 50 kilometru v hodine, "a to prasata nejsou".

"Policie by proti takové akci rázne zasáhla, aby obnovila dopravu. Prasata z dálnice by napríklad vytlacila pluhy ze Správy a údržby dálnic. Navíc by se organizátori vystavili postihum ze zákona vyplývajícím," upozornil reditel.

Postihy by jim hrozily i podle zákona na ochranu zvírat, protože by chovatelé prasata vystavili bezduvodne stresovým vlivum a de facto by je chovali v nevhodných podmínkách.

Hnát prasata po dálnici z Brna do Prahy se rozhodli predevším moravští producenti veprového na svém úterním jednání v Brne. Zhruba 100 až 200 prasat by z Brna do Prahy došlo behem 14 dnu, pricemž by se cuníci podle jednoho z organizátoru Karla Zelnícka ze spolecnosti Pojihlaví na trati vystrídali. Míní, že procházka po dálnici by jim nijak neuškodila.

Ceští producenti veprového se dostali vlivem dovozu z EU do kritické situace. Pokud se v nejbližších dnech nevyreší, hrozí jim likvidace. Masné závody se totiž pred vánocními svátky, kdy výkupní ceny masa každorocne prekracují 40 korun za kilogram živé váhy, zásobily levným masem z dovozu a vypovídají smlouvy, prodlužují termíny odberu jatecného dobytka a nutí prvovýrobce k cenám hluboko pod výrobními náklady. Navíc tlací na dodavatele, aby po vláde požadovali dotace.

Jaroslava Mikešová hš


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 14:02