Agris.cz - agrární portál

Zpracovatelé masa vypovídají díky dovozům smlouvy s dodavateli

4. 11. 1998 | ČTK

Zpracovatelé masa vypovídají díky dovozum smlouvy s dodavateli

JIHLAVA/PELHRIMOV 4.listopadu (CTK) - Zpracovatelské podniky vypovídají v techto dnech kvuli nadstandardne dotovaným dovozum veprového masa z EU do CR smlouvy s dodavateli veprového dobytka. Oproti konci minulého roku, kdy výkupní ceny dlouhodobe presahovaly 40 Kc za kilogram živé váhy, se nyní cena pohybuje na 28 až 29 Kc. Výrobní náklady pritom kolísají kolem 31 Kc.

Podle zjištení CTK nedodržují zpracovatelé ani výkupní termíny a v nekterých prípadech nutí prvovýrobce k nátlaku na vládu, aby ceny dotovala a podporila vývoz.

Nejvetší výrobce na Pelhrimovsku, SPV s.r.o., dodává rocne peti zpracovatelum na 3200 tun veprového masa. Kolem 1400 prasat spolecnost letos vyvezla na Slovensko, uvedl pro CTK reditel Jaroslav Primus.

Export se však v ríjnu zastavil, protože i slovenští zpracovatelé jsou zásobeni levným masem z Belgie a Nemecka. Ceští producenti by tak veprové maso museli dodávat za 20 Kc, pricemž výrobní náklady se u SPV pohybují mezi 32 až 33 Kc na kilogram živé váhy.

"Výkupní ceny klesly behem mesíce z 39 na 29 Kc, v obchode to pritom není videt," zduraznil reditel. Se zpracovateli podnik uzavrel celorocní smlouvy se stanoveným cenovým rozpetím od 34 do 39 Kc. V zárí zpracovatelé až na dve výjimky smlouvy vypovedeli.

"Oznámili nám, že pokud budeme trvat na smluvních cenách, nemohou nám prasata odebrat v termínu. Ty prerostou a potom nám je vubec nevezmou," konstatoval Primus. Z obav ze zhoršení obchodních vztahu však prvovýrobci nesáhnou k vymáhání sankcí za porušování smluv.

Rešení na podporu výkupu a vývozu veprového masa se podle nej musí najít do konce roku, jinak podnik zkolabuje.

Se stejnými potížemi se potýká i Selma a.s. Jihlava, která masozávodum rocne dodává na 3500 tun veprového. Výkupní ceny se podle reditele Václava Kríže pohybují kolem 30 Kc, pricemž náklady presahují 31 korun.

Od 1.srpna by na základe smlouvy mely Kostelecké uzeniny platit Selme 39,50 Kc/kg. S dovozem masa z EU tyto ceny padly, konstatoval Kríž s tím, že situace je kritická.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:24