Agris.cz - agrární portál

Sedláci chystají na pátek třináctého razantní protest

4. 11. 1998 | ČTK

Sedláci chystají na pátek trináctého razantní protest

PRAHA 4.listopadu (CTK) - Viditelnou protestní akci proti dovozu subvencovaného veprového masa do Ceské republiky chystají podle dnešního Práva nekterí farmári. V pátek trináctého poženou sedláci z moravských i ceských zemedelských podniku prasata po dálnici v Brna až do Prahy. Tak to aspon rozhodli na svém úterním jednání v Brne s tím, že po trase jsou pripravena náhradní stáda, aby byl v každém okamžiku na vozovce dostatecný pocet odpocatých cuníku, píše list.

Tito zemedelci totiž podle nej nejsou spokojeni s dosavadními výsledky jednání Agrární komory CR (AK CR) s premiérem Milošem Zemanem a chystanou protestní akcí chtejí dosáhnout i záruk na dotovaný výkup masa.

"Dnes jsme poslali dopis panu premiérovi, protože vubec nejsme spokojeni s výsledkem jeho jednání s Agrární komorou. Chov hovezího jsme kvuli vysoké ztrátovosti zrušili, veprové je kvuli dovozu zmrazeného dotovaného masa neprodejné a naše podniky jsou v kritické situaci," cituje list Jana Musila z a.s.Niva ve Vlkove.

S odvoláním na predsedu predstavenstva a.s.Pojihlaví Karla Zelnícka, stojícího v cele organizacního výboru protestní akce, dále uvádí, že farmári chtejí hnát stádo prasat po dálnici tak dlouho, dokud jim vláda nezarucí dotovaný výkup masa.

Pritom akce by podle vedoucího dopravní služby jihomoravského policejního reditelství Jirího Jílka s ohledem na to, že takové stádo lze hnát asi dvoukilometrovou rychlostí, mohla trvat víc než 14 dnu.

Farmári tvrdí, že cekat už nelze. Pokud dohody s EU neumožní zavedení dodatkových dovozních cel, chtejí dotaci na každé kilo doma vyrobeného masa ve výši rozdílu dovozních a domácími chovateli dosahovaných prodejních cen, dodává k tomu Právo.

kri vaj


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:15