Agris.cz - agrární portál

Vítr poškodil ve státních lesích asi půl miliónu kubíků dřeva

3. 11. 1998 | ČTK

Vítr poškodil ve státních lesích asi pul miliónu kubíku dreva

HRADEC KRÁLOVÉ 3.listopadu (CTK) - Asi pul miliónu metru krychlových polomu a vývratu dreva zpusobila víkendová vichrice na majetku státního podniku Lesy Ceské republiky (LCR), kterému patrí asi 55 procent z lesního pudního fondu CR. CTK to dnes rekl Ladislav Pulpán z odboru lesního hospodárství a ochrany prírody LCR.

Nejvíce vichrice poškodila lesy na Tachovsku, Bruntálsku, Znojemsku, Domažlicku a Trebícsku. Vetšinou jde o rozptýlené vývraty a polomy, takže nebude nutné opetovné plošné zalesnení.

Odhadovat nyní presnou výši škody by bylo podle Pulpána predcasné. "Záleží na tom, zda jde o zlomy ci vývraty, pricemž drevo z vývratu se zpeneží daleko lépe než rozlámané," vysvetlil.

Padlé stromy by mely LCR zpracovat do jara. Protože bude drevo v lesích ležet pres zimu, nemelo by dojít ke kurovcové ani jiné hmyzí kalamite.

K poslednímu velkému poškození lesu povetrnostními vlivy došlo pri námraze na Vysocine v roce 1996, kdy padlo kolem dvou miliónu kubíku dreva.

LCR nyní patrí asi 1,45 miliónu hektaru lesu. Zamestnávají zhruba 4300 lidí. Loni podnik dosáhl pri tržbách 4,7 miliardy korun cistého zisku 124 miliónu korun. Težba dreva podniku loni klesla asi o pet procent na 7,2 miliónu metru krychlových.

Zdenek Rychtera mha


Zdroj: ČTK, 3. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 21:50