Agris.cz - agrární portál

Vítr nezpůsobil na lesních porostech na Plzeňsku velké škody

2. 11. 1998 | ČTK

Vítr nezpusobil na lesních porostech na Plzensku velké škody

PLZEN 2.listopadu (CTK) - Škody zpusobené vetrem v lesních porostech na Plzensku odhadují lesníci na 25 tisíc krychlových metru dreva, což predstavuje pouze sedm procent rocní težby v této oblasti. CTK to dnes rekl inspektor Lesu Ceské republiky oblasti Plzen Václav Liška.

Podle jeho slov není situace zdaleka tak vážná jako po vichrici, jež se pres území západních Cech prehnala letos v léte. Škody v léte dosáhly kolem 150 tisíc metru krychlových dreva.

V soucasné dobe je však práce na odstranování polomu ztížena tím, že vítr vyvracel stromy jednotlive nebo v malých skupinách a lesní delníci musejí pracovat na podstatne vetších plochách. Dalším problémem je puda presycená vodou, která ztežuje pohyb techniky a pri približování dreva vznikají další škody na lesních cestách.

Nasazené kapacity delníku jsou schopny zpracovat až 15 tisíc kubíku dreva za mesíc a tak následky vichrice budou odstraneny do konce roku, dodal Liška.

Správa lesu Ceské republiky však zatím nemá vyhodnocené škody z dalších oblastí západních Cech, kde by škody zejména na Klatovsku a Karlovarsku mohly být podstatne vetší.

Pavel Kovárík ple


Zdroj: ČTK, 2. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 00:42