Agris.cz - agrární portál

Vepřové maso a cukr budou zřejmě před Vánoci levnější

24. 10. 1998 | Právo

Právo 24.10.1998

Veprové maso a cukr budou zrejme pred Vánoci levnejší

Krize v agrárním sektoru, zesílená rostoucími dovozy subvencovaných prebytku ze zemí Evropské unie a CEFTA, muže mít po urcitou dobu príznivý dopad na tuzemské spotrebitele. Zvlášte u veprového masa a cukru pretlak nabídky zrejme povede ke snížení cen, a to již v predvánocním období.

Vyplývá to nejen z pravidelných šetrení Ceského statistického úradu, ale i z ocekávání samotných zemedelcu, rezníku a cukrovarníku. Obvyklý trend rustu cen prasat a masa se již zcela obrátil, v posledním týdnu jej vystrídal prudký pokles. Podle údaju CSÚ farmárské ceny, za než prodávají zemedelci, za týden klesly o 2,20 Kc na 34,98 Kc/kg. Aktuální kontrakty se však uzavírají za ceny blížící se 30 Kc za kg živé hmotnosti. Ceny v obchodech se zatím snižují nepatrne, ale pred Vánoci by veprové mohlo být o dost lacinejší. Podle generálního reditele masozpracující firmy Procházka z Roudnice Jirího Puršla lze práve v té dobe ocekávat silný pretlak nabídky vepru.

Výrobcum a zpracovatelum proto patrne nezbude nic jiného než se pokusit o oživení odbytu na domácím trhu. V Evrope je ted prasat nebývale mnoho, na Východe se za zboží neplatí a o vývoz na vzdálenejší teritoria usiluje rada firem. CR je pro dovozce podle Puršla dobrým trhem, kam pri nízké ochrane trhu mohou veprové pulky prodávat za ceny až o 20 % nižší než domácí producenti. Ti budou nuceni cást produkce bud zamrazit, anebo snížit ceny na úroven dovozcu, aby vubec prežili.

V 16 tuzemských cukrovarech, ovládaných vetšinou zahranicním kapitálem, nyní beží naplno kampan. Cukrovarníci odhadují prebytek cukru na 170 tisíc tun, když rocní spotreba se v CR pohybuje okolo 450 tisíc tun. Situace je o to horší, že svetové ceny cukru jsou poblíž historických minim a v prepoctu ciní pouze 7 Kc za 1 kg. Cukrovary po lonských ztrátách nemají peníze na zaplacení repy. Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky uvažují, že za cást nakoupené suroviny zemedelcum zaplatí až v roce 2000. Hrozí další redukce poctu cukrovaru i pestebních ploch cukrovky. Ceny cukru v obchodech by mely jít dolu, a to i tehdy, když vláda v pondelí vyhlásí kvótu k omezení levných dovozu, prípadne rozhodne o zavedení neautomatických dovozních licencí na cukr.

O krocích k ochrane tuzemského trhu pred dovozy techto i dalších agrárních komodit má premiér Miloš Zeman 27. ríjna jednat s vedením Agrární komory CR. Komora dosud neodvolala protestní akce, které mohou spocívat nejen v blokáde centrálních úradu, ale i hranicních prechodu a dopravních tahu na území CR.

Stanislav Ptácník


Zdroj: Právo, 24. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 21:44