Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství chystá opatření proti dovozu vepřového

30. 10. 1998 | ČTK

Ministerstvo zemedelství chystá opatrení proti dovozu veprového

PRAHA 30.ríjna (CTK) - Opatrení proti dovozum veprového masa chystá Ministerstvo zemedelství ceské republiky(MZe). Uvedla to dnes ve vecerní zpravodajské relaci CT1, které to potvrdil ministr zemedelství Jan Fencl. Podle Fencla je toto opatrení na ochranu domácích producentu pred nekalou konkurencí ze zahranicí jen otázkou nekolika dnu, uvedla CT1. Stop dovozum by melo dát daleko duslednejší využívání veterinárních predpisu, poznamenal Fencl.

Výkupní cena veprového masa strme padá a je o tretinu nižší než pred nekolika týdny. Pohybuje se nyní tesne nad tuzemskými výrobními náklady, upresnila CT1. Domácí producenti viní ze situace obchodníky, kterí kupují levné maso z Evropské unie. Je to neseriózní od tech, kterí uzavreli smlouvu na odber takového masa, zduraznil Fencl.

Laciný dovoz se nepromítne do snížení spotrebitelské ceny, podotkl k tomu predseda Agrární komory CR Václav Hlavácek.

Od pocátku roku do 23.ríjna bylo do CR dovezeno celkem 12.215 tun veprového masa za prumernou cenu 30,58 Kc/kg. Za poslední dva týdny tohoto období však cinil dovoz veprového masa 2471 tun a jeho prumerná cena byla 25,28 Kc/kg, rekla mluvcí MZe Marcela Dvoráková.

Nejvíce veprového masa se za poslední dva mesíce dovezlo z Nemecka, z Dánska a z Rakouska.

aol bm


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 19:25