Agris.cz - agrární portál

Pocci: ČR porušila procedurální postup zavedením kvót na cukr

29. 10. 1998 | ČTK

Pocci: CR porušila procedurální postup zavedením kvót na cukr

BRATISLAVA 29.ríjna (zpravodajka CTK) - Ceská strana porušila procedurální postup, když pocátkem tohoto týdne schválila omezení dovozu cukru ze Slovenska do CR na 3500 tun rocne. Pro CTK to dnes rekl generální reditel odboru obchodu slovenského ministerstva zemedelství Ján Pocci.

Ceská strana sice informovala Slovensko, že se pripravuje zavést kvótu na dovoz cukru, ale procedurální postup porušila v tom, že konkrétní výše kvóty ani to, na jakém základe byla stanovena, nebylo v Rade celní unie zatím projednáno. Nejbližší zasedání Rady celní unie podle jejího sekretariátu by melo být koncem listopadu nebo pocátkem prosince v Bratislave. Presný termín nebyl zatím stanoven.

Pocci pripustil, že všeobecne se tato otázka už ve výboru pro zemedelství v Rade celní unie projednávala. Navzdory tomu se domnívá, že nebyl dodržen procedurální postup. Jako príklad uvedl, že když slovenská strana zavádela kvóty na nealkoholické nápoje a na pivo, predkládala do rady unie tríleté prumery dovozu techto komodit do zeme. Teprve na jejich základe byl stanoven objem kvóty.

Slovenska se omezení vývozu cukru do Ceské republiky príliš nedotkne. Jak poznamenal Pocci i SR má stejne jako CR dostatek vlastního cukru a vyváží ho do tretích zemí, jako napríklad do Rakouska a Polska.

Podle Pocciho se údaje o dovozu cukru ze Slovenska do CR zverejnené ceskou stranou neshodují s císly, které má k dispozici Slovensko. Zatímco CR uvádí k 9.zárí letošního roku se Slovenskem záporné saldo vzájemného obchodu s cukrem 10.440 tun a dovoz ze SR do CR 13.125 tun cukru, Pocci ríká, že podle jejich údaju bylo do CR vyvezeno o polovinu méne.

Jak dále poznamenal, dokonce vetšina objemu vyvezeného cukru ze SR do CR se uskutecnila ješte predtím, než výrobci cukru vyšli se svým memorandem.

Marta Ružicková nol


Zdroj: ČTK, 29. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 15:46