Agris.cz - agrární portál

ČR žádá o řadu technických úlev ve veterinární oblasti

29. 10. 1998 | ČTK

CR žádá o radu technických úlev ve veterinární oblasti

BRUSEL 29.ríjna (zpravodaj CTK) - Ceská republika nedokáže do plánovaného okamžiku vstupu, tedy za ctyri roky, bezezbytku sladit své veterinární zákonodárství s legislativou Unie a její predpisy aplikovat. Pri bilaterálním "rentgenování" v této oblasti dala proti ceská delegace Evropské komisi na vedomí, že CR bude žádat jistá prechodná období, aby po vstupu zpoždení dohnala.

Jde vesmes o technické záležitosti týkající se napríklad podmínek kontrol pri dovozu živých zvírat nebo živocišných produktu ze tretích zemí a vybavení kontrolních pracovišt. "Neznamená to, že bychom kontroly nedelali. Nebudeme je však schopni delat presne podle pokynu," rekl CTK Jaroslav Šuchman, vrchní reditel v ministerstvu zemedelství.

Další problém podle nej tvorí tzv.klasifikace podniku, což v podstate znamená obrovský balík vesmes hygienických predpisu upravujících do nejmenších detailu povinnosti, jež musejí splnovat provozy zpracovávající maso a mléko. I zde by si CR prála možnost urcitých odchylek a úlev na nejakou dobu. Vzhledem k tomu, že se problematika dotýká ochrany spotrebitelu, tomu však Unie nebude zrejme naklonena.

"Máme už dnes radu velkých provozu, které požadavky EU splnují. Další, hlavne ty menší, však ješte zdaleka ne," rekl Šuchman. Doufá však, že také Unie tyto predpisy ponekud zmírní pro menší výrobce, kterí jsou i v clenských zemích mnohdy na štíru s jejich aplikací.

Také podrobná evropská úprava ochrany zvírat a zacházení s nimi ciní ceským veterinárum potíže, zvlášt pokud jde o normy regulující dopravu zvírat ci kvalitu porážkových míst. "Chteli bychom dál diskutovat; budeme pravdepodobne také žádat nejaká prechodná období," rekl Šuchman.

Pokud by na ceské požadavky EU nepristoupila, mohlo by tato velmi težká výsec legislativy EU zkomplikovat prijímání do EU, už proto, že jde o financne velmi nárocné úkoly. Hrozilo by také, že pri prekotném vstupu bez dokonalé aplikace nového práva v závodech by mnoha z nich hrozilo proste uzavrení.

Podle nejmenovaného cinitele Evropské komise si však CR nevedla pri tomto bilaterálním rentgenování o nic hure než Madarsko nebo Polsko. "Je treba videt, že je to hodne složité a meli jsme relativne málo casu," sdelil s tím, že zbývající nejasnosti si obe strany vyríkají v dopisech. Veterinární podkapitola cítá pred 600 predpisu.

Podle Jaroslava Šuchmana CR naprostou vetšinu z nich do roku 2002 v pohode prevede a uplatní. "V zásade z toho mám dobrý pocit - vetšinu predpisu lze prevzít a aplikovat do data vstupu, tedy do roku 2003," rekl CTK.

Karel Barták boh mž


Zdroj: ČTK, 29. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 17:33