Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé brambor se v pátek sjedou do Havlíčkova Brodu

26. 10. 1998 | ČTK

Pestitelé brambor se v pátek sjedou do Havlíckova Brodu

HAVLÍCKUV BROD 26.ríjna (CTK) - Odborný seminár Obchod s bramborami 1998, na kterém vystoupí ministr zemedelství Jan Fencl, prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek a další odborníci z CR i zahranicí, se uskutecní v pátek v Havlíckove Brode v rámci osmých Bramborárských dnu.

Na seminári se mj. bude hovorit o kontrole kvality prodávaných brambor v souvislosti s platností Zákona o potravinách, o vývoji cen brambor ze sklizne 1998 na domácím i zahranicních trzích, ale také o harmonizaci legislativy s predpisy EU, informoval dnes CTK predseda porádajícího Ústredního bramborárského svazu CR (ÚBS) František Novák.

Malou ochotu diskutovat se zástupci ceských prvovýrobcu o vzájemných vztazích a harmonizaci norem podle nej projevili zemedelští experti z Bruselu, kterí svého zástupce na setkání bramboráru nevyslali. Ceští prvovýrobci pritom již radu let marne usilují o narovnání podmínek vzájemného obchodu s bramborami, pripomnel.

Semináre se naopak zúcastní generální sekretár evropské asociace pestitelu brambor Europatat Roman Cools. Od roku 1996 je clenem této organizace, která sdružuje 14 zástupcu evropských zemí i ÚBS, který je jediným zástupcem z postkomunistických zemí.

Na Havlíckove námestí bude v sobotu dopoledne výstava odrud brambor spojená s ochutnávkou a poradenskou službou, prodávat se budou konzumní a sadbové brambory, ovoce i zelenina.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 26. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:44