Agris.cz - agrární portál

Dovážené maso není nekvalitní, tvrdí šéf veterinární správy

26. 10. 1998 | ČTK

PRAHA 26.ríjna (CTK) - Maso, dovážené do Ceské republiky není nekvalitní a podléhá prísné kontrole, napsaly dnešní Zemské noviny (ZN) a Slovo. Listum to potvrdil ústrední reditel Státní veterinární správy Antonín Kozák. Reagoval tím na slova prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka, který prohlásil, že "se nikdo z veterináru a celníku nezajímá o kvalitu dováženého zboží".

Hlavácek rekl zmíneným listum, že se do CR dovezlo pres devet tisíc tun méne kvalitního zamrazeného veprového masa, skladovaného nejméne dva roky.

Kozák dodal, že dovozci masa a živocišných komodit musí nejprve získat od ceské veterinární správy povolení. Po složitých kontrolách, mj. i na nekteré z dvaceti pohranicních veterinárních stanicích maso putuje do karanténních skladu ci mrazíren. Tam jsou odebrány vzorky pro zjištení kvality a zdravotní nezávadnosti. Posouzení je na státním veterinárním dozoru. Vuci zemím Evropské unie je dozor prísnejší díky podepsaným konvencím, pripomnel Kozák.

Mražené maso, jak dále uvedl, je podle ceských norem považováno za cerstvé, není méne kvalitní, byt bylo skladováno dva roky.

aol jam


Zdroj: ČTK, 26. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:40