Agris.cz - agrární portál

Sady Životice udrží díky nové technologii jablka čerstvá

25. 10. 1998 | ČTK

Sady Životice udrží díky nové technologii jablka cerstvá

HAVÍROV-ŽIVOTICE (okres Karviná) 25.ríjna (CTK) - Za pomocí nové nizozemské technologie uskladní letos poprvé svou produkci s.r.o.Sady Životice na Karvinsku, která se s približne 80 hektary radí k významnejším pestitelum jablek v tuzemsku. Letošní hlavní sklizen úrody slibující více než tisíc tun jablek zahájila spolecnost zacátkem zárí a ukoncí ji pravdepodobne príští úterý.

Reditel spolecnosti Dušan Kokoška CTK rekl, že ovoce uskladnené v rízené atmosfére v 97procentní koncentraci dusíku vydrží déle cerstvé a zvýší se tak možnost jeho prodeje.

"Ovoce a odrudy, které jsou normálne skladovatelné do února, vydrží o lepší kvalite do cervna," uvedl. Výrobne-obchodní firma tak muže prodávat jablka skoro rok a ušetrí si tak obrovské ztráty za neprodané ovoce.

"Jsou to miliónové investice, nicméne návratnost odhaduji na tri roky," dodal reditel.

Sady Životice pestují asi 15 odrud jablek, pricemž se drží osvedcených odrud Golden Delicios, Šampion, Jonagold a Gloster kvuli jejich skladovatelnosti, chutnosti a žádanosti na trhu. Zámerem majitelu spolecnosti je zvýšit prímý prodej ovoce, který je pro spotrebitele výhodný.

"Napríklad naše cenová relace Golden Delicious je 13 korun, zatímco v obchodní síti se pod dvacet korun nedá koupit," dodal reditel spolecnosti, kterou každorocne sužují nájezdy zlodeju jablek. Letošní škody na oplocení a porostech Kokoška odhaduje na obvyklé úrovni pul miliónu korun, ale firma si pamatuje i dvakrát vyšší ztráty.

Kontakt: S.r.o.Sady Životice, 736 01 Havírov-Životice, tel. a fax 069/6411333

Elena Mazurová dp


Zdroj: ČTK, 25. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 08:34