Agris.cz - agrární portál

Hospodští v Českém Krumlově si založili cech

23. 10. 1998 | Lidové noviny

LN 23.10.1998

Hospodští v Ceském Krumlove si založili cech

Radnice si nad tímto krokem mne ruce / Mnozí podnikatelé neverí v úspech

Težký život slibují nepoctivým zamestnancum zakladatelé Cechu hostinských v Ceském Krumlove.

CESKÝ KRUMLOV- I když úcast podnikatelu a živnostníku v urcitém cechovním spolecenství není dnes na rozdíl od první republiky povinná, mnozí restauratéri se sami a dobrovolne vracejí do predválecných dob. Hospodští tvrdí, že jen ve velké skupine mají šanci uspet pri jednání s mestem. Navíc si mohou vymenovat informace o lidech, kterí strídají zamestnavatele. V Krumlove se dnes pohybuje rada lidí, kterí byli z ruzných duvodu vyhozeni ze zamestnání v jedné hospode, ale okamžite seženou práci v jiném pohostinství. Svého bývalého zamestnavatele zpravidla pomluví, a putují tak z jedné hospody do druhé, stežuje si zakladatel ceskokrumlovského cechu hostinských Jan Berka.

Je to krok proti vyhozeným zamestnancum

Spolupráce pri proverování zájemcu o práci byla podle nej jedním z duvodu, proc minulý týden založili hostinští v Ceském Krumlove vlastní cech. Jeho clenové se mají scházet zhruba jednou za mesíc, aby se, mimo jiné, vzájemne informovali o prohrešcích vyhozených cíšníku, kucharu ci uklízecek. Nepoctiví zamestnanci tak ve meste jen težko seženou místo, míní Berka. Druhým duvodem založení cechu je podle nej snaha hostinských vyjednávat s radnicí spolecne napríklad o postupu rekonstrukcí historického jádra. Stavební práce vždy ovlivnují návštevnost. Starosta Ceského Krumlova Antonín Princ si nad nápadem restauratéru mne ruce. Tvrdí, že hostinští si tak sami mezi sebou vyjasní veci, které dosud musí s každým jednotlive vyrizovat radnice. Jeden hostinský má prosperující restauraci, druhému hoteliérovi zase vadí, že mu kvuli hospodskému hluku ze sousedství odjíždejí hosté, rekl Princ. Potvrdil, že radní spolecne s cechem plánují i oznacení jednotlivých restaurací ve meste, což by melo garantovat úroven poskytovaných služeb. Jiní podnikatelé v pohostinství, kterí se o založení cechu už pokusili v jiných mestech, jsou však k iniciative krumlovských kolegu skeptictí. Tvrdí, že na to, aby lidé jedné profese táhli za jeden provaz, ješte v Cechách nenastala doba. Stále je hodne hospodských, kterí chtejí jen narejžovat a zmizet, míní ceskobudejovický restauratér František Zahradník.

Ceši nedrží spolu, varuje jeden z restauratéru

Sám pred peti lety založil v Ceských Budejovicích pobocku Asociace hostinských a ubytovacích služeb. Prubírským kamenem budejovického sdružení pak byl spor ješte s minulým vedením radnice o poplatky z prodeje alkoholu a tabákových výrobku, v nemž hostinští utrpeli debakl. Namísto aby spolupracovali, házeli nám nekterí kolegové klacky pod nohy, postežoval si Zahradník.

Marek Kerles


Zdroj: Lidové noviny, 23. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:26