Agris.cz - agrární portál

Stock Plzeň zatím odolává recesi prodeje

21. 10. 1998 | Hospodářské noviny

HN 21.10.1998

V tuzemsku má letos klesnout spotreba lihovin o desetinu

Stock Plzen zatím odolává recesi prodeje

* Nejvetší tuzemský výrobce lihovin, Stock Plzen, pocítá s mírným mezirocním poklesem prodeje. Fernetu Stock Citrus firma prodala ctyri milióny litru.

Praha, Plzen (vap) - Ceského trhu lihovin se už letos také dotýká svetová stagnace spotreby "tvrdých alkoholu", charakteristická pro vetšinu zemí západní Evropy, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. "Tuzemský trh, který je odhadován na 85 až 90 miliónu prodaných litru lihovin rocne, zacíná jevit známky nasycenosti a letos odhadujeme více než desetinový pokles spotreby," rekl pro HN Martin Petrášek, generální reditel a. s. Stock Plzen, nejvetšího ceského výrobce lihovin. Hlavními duvody jsou podle nej zvýšená sazba spotrební dane od letošního ledna a klesající kupní síla konzumentu.

Letošní snížení odbytu znackových lihovin nedosáhne zdaleka podle Petráška u Stocku Plzen celorepublikových deseti procent. "Pokles prodeje proti lonskému rekordnímu roku bude podstatne menší," uvedl Petrášek. Podle nej je to dáno zejména výrazným zvýšením poptávky po klícových produktech - Fernetu Stock a Fernetu Stock Citrus, které reprezentují pres 60 procent prodeju podniku. Po propadu v prvních letošních mesících byla sice firma už v zárí na stejných objemových císlech jako loni, ale vysoký prodej z lonského listopadu a prosince, kdy se odberatelé kvuli ocekávanému nárustu spotrební dane predzásobovali, nezopakuje.

Prodej Fernetu Stock se za prvních devet mesícu zvýšil proti lonsku o 16 procent. "Nejvetší zásluhu má na tom Fernet Stock Citrus, který vyrábíme presne rok a dosud jsme ho prodali témer ctyri milióny litru," sdelil reditel marketingu plzenské firmy Richard Švéda. V rámci podniku se jedná o nejdynamicteji rostoucí produkt, který si už získal sedmiprocentní podíl na trhu horkých a bylinných likéru. "Za rok 1997 vypil každý obcan CR více než 1,2 litru fernetu," konstatoval Švéda.

Stock Plzen, který už obsadil ctvrtinu ceského trhu lihovin, loni prodal 22,6 miliónu litru alkoholických nápoju, což byl více než dvojnásobek proti roku 1991. Fernetu Stock firma prodala 12,5 miliónu litru. Stock loni uvedl sedm nových lihovin a ve strategii obsazování dalších segmentu trhu pokracuje také letos.

Tržby (1997): 1,056 mld. Kc

Základní jmení: 260,6 mil. Kc

Pocet zamestnancu: 200


Zdroj: Hospodářské noviny, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:49