Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj zvýšil za devět měsíců zisk na 350 mil.Kč

21. 10. 1998 | ČTK

Plzenský Prazdroj zvýšil za devet mesícu zisk na 350 mil.Kc

PLZEN 21.ríjna (CTK) - A.s.Plzenský Prazdroj zvýšila za devet mesícu letošního roku zisk mezirocne o 203 milióny na 350 miliónu Kc. Navzdory klesajícím reálným mzdám v CR prodala spolecnost pivo za více než ctyri miliardy korun, což znamená mezirocní nárust o 9,6 procenta. Tržby se zvýšily o 16,5 procenta, rekl dnes CTK financní reditel spolecnosti Mario Junek.

Na domácím trhu PP prodal témer 3,598 miliónu hektolitru piva s mezirocním nárustem 412 tisíc hektolitru. Do zahranicí putovalo klasickým exportem pouze necelých 300 tisíc hektolitru piva s mezirocním propadem 70 tisíc hektolitru.

Na Slovensku spolecnost zaznamenala díky dovozním kvótám nižší prodej o 61 tisíc hektolitru. Klasický export zaznamenal nárust pouze v USA a Velké Británii, stagnoval naopak v Nemecku a Rakousku.

Celkový prodej piva do zahranicí vcetne licencne vareného piva Gambrinus ve slovenském Hurbanovu a litevském pivovaru Ragutis presáhl 389 tisíc hektolitru s mezirocním nárustem 20 tisíc hektolitru.

Podle Junka je znacka Pilsner Urquell zarazena v segmentu superprémiových piv, a proto se spolecnost nechce v souladu s dlouhodobou strategií vlastníku cenove podbízet a zvyšovat objemy na úkor zisku. Proto firma nereagovala na nový trend masívního nástupu superlaciných piv na ceském trhu.

Pivovar v techto dnech oznámil, že prechází z nekolik let trvajícího nepretržitého provozu na trísmenný. Duvodem je podle mluvcího spolecnosti Jaroslava Pompa pokles prodeje piva behem letošního zárí.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:18