Agris.cz - agrární portál

Satrapa získala akciový podíl v Hanáckém masokombinátu

21. 10. 1998 | ČTK

OLOMOUC 21.ríjna (CTK) - Akciová spolecnost Satrapa, nejsilnejší tuzemský holding v oboru masozpracujícího prumyslu, získala v záveru minulého týdne necelých 21 procent akcií Hanáckého masokombinátu Olomouc, který patrí k významným zpracovatelum masa a producentum masných výrobku a uzenin na strední Morave.

Podle údaju zverejnených Strediskem cenných papíru získala Satrapa akciový podíl v Hanáckém masokombinátu od obchodníka s cennými papíry a.s. Merx. Spolecnost Satrapa se tak po a.s. Nail&Tin, která v Hanáckém masokombinátu disponuje majoritními 52 procenty, stala druhým nejvýznamnejším akcionárem této potravinárské firmy. Dalších 12 procent akcií Hanáckého masokombinátu drží spolecnost Moravia Broker Consulting.

Do holdingu Satrapa, jehož rocní obrat ciní zhruba pet miliard korun, nyní patrí akciové spolecnosti Masospol Písnice, Masna Studená, Masokombinát Klatovy, Maso Hroznetím a Maso Planá nad Lužnicí. Skupina, která zamestnává približne 2500 lidí, má zhruba 25procentní podíl na tuzemském trhu s masem.

Hospodarení Hanáckého masokombinátu se v posledních dvou letech ponorilo do cervených císel. Loni mel Hanácký masokombinát ztrátu 31,28 miliónu korun, o rok dríve cinil jeho prodelek 15,123 miliónu korun. Tržby potravinárské firmy loni mezirocne poklesly z jedné miliardy korun v roce 1996 na 932,2 miliónu korun.

Hlavní cást lonských tržeb získal Hanácký masokombinát z prodeje výrobku na tuzemském trhu. Na trhy východní a jihovýchodní Evropy olomoucký masokombinát vyvezl zhruba šest procent svojí produkce.

Spolecnost Nail&Tin je majoritním akcionárem Hanáckého masokombinátu od letošního ledna, kdy jako vítez souteže vyhlášené Fondem národního majetku získala za 142 miliónu korun zhruba 50 procent akcií této potravinárské firmy.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:36