Agris.cz - agrární portál

Heineken koupí Pivara Skopje ovládl trh piva v Makedonii

21. 10. 1998 | ČTK

AMSTERDAM 21.ríjna (CTK) - Nejvetší evropský pivovar Heineken pokracuje v tažení po východní Evrope ovládnutím trhu piva v bývalé jugoslávské republice Makedonii. Recká dceriná firma Heinekenu Athenia Brewery získala vetšinový podíl na nejvetším makedonském pivovaru Pivara Skopje, oznámila dnes nizozemská spolecnost.

Athenian Brewery koupil 51 procent akcií Pivara Skopje ve spolecném podniku s reckým výrobcem limonád Hellenic Botling. Financní podrobnosti transakce zverejneny nebyly.

Pivara Skopje varí znacky Skopcko a Star Lisec, které dohromady disponují 70 procenty makedonského trhu piva. V lonském roce se v Makedonii prodalo 650.000 hektolitru piva a Heineken zde ocekává rust trhu. Krome piva produkuje makedonská firma limonády spolecnosti Coca-Cola.

Heineken ve východní Evrope vlastní mimo jiné dva významné slovenské pivovary a silne aktivní je v Polsku. Tento týden polské úrady schválily sloucení pivovaru Zywiec v držení Heinekenu s pivovarem Elbrewery a spolecnost tak získala dominantní 40procentní pozici na polském trhu. Na ceském trhu se firma neuchytila a pred dvema lety jej opustila.

Petr Holcák ple


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:34