Agris.cz - agrární portál

Systém kontroly KMP

21. 10. 1998 | SVS ČR

V populaci cerné zvere je provádena zejména virologická kontrola odlovené zvere s cílem prípadného záchytu viru a sérologická kontrola z krevních vzorku dodaných soucasne se vzorky orgánu nebo samostatne. Vzorky orgánu jsou vyšetrovány kultivací na tkánových kulturách s následným prukazem prítomnosti viru KMP PLA testem s použitím monoklonálních protilátek. Zachycené kmeny jsou definovány pomocí specifických MAb a uchovány pro další srovnávací studie.

Virologická kontrola v chovech domácích prasat se provádí cílene vyšetrováním urcitého procenta zvírat pocházejících z potenciálne ohrožených chovu, ze vzorku odebraných na jatkách a dále jsou tímto zpusobem vyšetrovány prípady podezrení z KMP.

Sérologické vyšetrení krve cerné zvere bylo zahájeno teprve zavedením CTB-ELISA testu ve druhé polovine roku 1993, protože kvalita vzorku neumožnovala vyšetrení do té doby provádeným neutralizacním testem s využitím tkánových kultur. V roce 1993 byly doplneny pokyny pro odber vzorku cerné zvere a v prubehu roku 1994 se pocet sérologických vyšetrení rovnal približne polovine poctu vzorku vyšetrených kultivacne.

Zavedení rutinních diagnostických metod umožnilo zahájení programu plošné preventivní kontroly nejprve v okresech postižených výskytem KMP a dále v okresech ohrožených proniknutím nákazy.


Zdroj: SVS ČR, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:43