Agris.cz - agrární portál

Na konci transformace bude v ČR zřejmě méně než deset cukrovarů

20. 10. 1998 | ČTK

Na konci transformace bude v CR zrejme méne než deset cukrovaru

PRAHA 20.ríjna (CTK) - Po dokoncení transformace cukrovarnického prumyslu klesne pocet cukrovaru v Ceské republice v prubehu dalších peti až deseti let na méne než deset. V rámci Diskusního odpoledne porádaného Ceskou potravinárskou spolecností na téma "Soucasný stav a perspektivy cukrovarnického prumyslu" to dnes rekl bývalý reditel Výzkumného ústavu cukrovarnického Antonín Kovarík.

Podle jeho slov by totiž pri tuzemské rocní produkci maximálne 500.000 tun cukru, prumerné výtežnosti 14 procent a minimální délce cukrovarnické kampane 85 dní dostacovala v CR celková denní zpracovatelský kapacita 42.000 tun. Tu by mohl po patricném technologickém zdokonalení cukrovarských provozu zajistit prave zmínený pocet cukrovaru.

Letos lze podle neho ocekávat pokles poctu cukrovaru, které vstoupí do cukrovarnické kampane oproti lonsku o dalších šest závodu, takže v provozu by melo být letos asi 20 cukrovaru.

Reparský prumysl v CR má podle Kovaríka jednu z nejoptimálnejších struktur z hlediska velikosti zemedelských podniku v rámci celé Evropy, protože asi 43 procent cukrovky se v CR pestuje u jednotlivých pestitelu na ploše vetší než 200 hektaru a 27 procent na ploše 100 až 200 hektaru. V blízké budoucnosti dojde podle jeho slov ke snižování celkových pestebních ploch cukrovky pri zvyšování výnosu.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 20. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 09:12