Agris.cz - agrární portál

Pokud nebudou české podniky kompatibilní, nebudou moci vyrábět

15. 10. 1998 | ČTK

Pokud nebudou ceské podniky kompatibilní, nebudou moci vyrábet

BRUSEL 15.ríjna (zpravodaj CTK) - Pokud všechny velké ceské podniky zpracovávající potraviny živocišného puvodu nebudou v okamžiku vstupu do Evropské unie splnovat podmínky její veterinární a sanitární legislativy, budou muset zastavit výrobu. Vyplývá to z více než 600 predpisu, které v Bruselu vyložili v rámci analytického srovnávání práva (rentgenování) experti Evropské komise delegacím ministerstev zemedelství šesti predních kandidátu.

Teprve pri bilaterální debate koncem ríjna ceská strana rekne, zda v této oblasti žádá takové ci jiné výjimky nebo prechodná období. Podle odborníku to bude záležet na financní perspektive - dosažení plné kompatibility znamená velmi nákladné rekonstrukce provozu, které zatím do EU nevyvážejí, stejne jako napríklad zdokonalení pohranicních veterinárních stanic, jejich vybavení potrebnou technikou ke kontrole dováženého masa a živých zvírat.

Smernice EU, které bude treba zapracovat do ceského práva, jdou mnohdy do nejmenších detailu - stanovují napríklad, že v provozech nakládajících s živocišnými produkty musejí být steny natreny jasnou a hladkou barvou, na níž je videt špína; podlahy a steny nesmejí svírat pravý úhel, ale precházet povlovne, aby se daly umývat; nikde nesmí být žádné drevo, semenište bakterií; toalety musejí být v urcité vzdálenosti od provozu, stejne jako umyvadla na mytí rukou; žádné kulaté ci pákové kohoutky, ale jen fotobunka. A tak dále.

Jednotná legislativa EU platí vesmes od roku 1994, kdy byl zaveden jednotný vnitrní trh. Nevztahuje se plne pouze na drobné výrobce, kterí zásobují výlucne jen bezprostrední okolí. V CR ji dobre znají ty podniky, kterým Unie dovoluje vyvážet na své území. Ty ostatní, jež se orientují na vnitrní a východní trhy, by pri nynejším stavu v EU neobstály.

Další významnou oblastí této legislativy je prevence pred nákazami hospodárských zvírat, jejich ochrana proti týrání, predpisy týkající se hormonu, prídavku do krmiv, léciv, zootechnická legislativa, systém kontrol a podobne. Sladení zde zajistí nový veterinární zákon pripravovaný momentálne Ministerstvem zemedelství CR.

Navzdory nárocnosti této kapitoly panuje v Bruselu presvedcení, že CR je v této oblasti lépe pripravena než ostatní kandidátské zeme, protože jako jediná vyjednala a podepsala s EU dohodu o veterinární a fytosanitární ekvivalenci. Ta sice neznamená harmonizaci práva, ale je dukazem znacné duvery EU v ceskou veterinární a fytosanitární správu. Tríleté vyjednávání také ceským expertum umožnilo se s legislativou Unie dostatecne seznámit.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 15. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:37